Proces parachutemoord van start

24/09/10 om 11:32 - Bijgewerkt om 11:32

Els Clottemans wordt ervan verdacht de parachute van haar liefdesrivale te hebben gesaboteerd.

Voor het assisenhof van Tongeren is vrijdag het proces over de zogenaamde parachutemoord begonnen. De 26-jarige Els Clottemans wordt ervan beschuldigd haar liefdesrivale Els Van Doren (38) om het leven te hebben gebracht door haar valscherm te saboteren.

Van Doren stortte in november 2006 na een sprong van 4.000 meter te pletter in een tuin in Opglabbeek. Haar hoofd- en reservevalscherm bleken gesaboteerd: een riem om het hoofdvalscherm te openen en een hangriem van de reserveparachute.

Clottemans houdt haar onschuld staande. Voor de sabotage van de parachute zijn er geen materiële bewijzen, enkel aanwijzingen. Zowel Clottemans als Van Doren hadden een relatie met de Nederlander Marcel S., die ook lid was van hun paraclub.

Voor het proces zijn vier weken uitgetrokken. Er worden een tweehonderdtal getuigen opgeroepen.

Zenuwachtig

De twaalfkoppige jury die zal moeten oordelen of Clottemans schuldig is, bestaat uit zeven mannen en vijf vrouwen. Vier vrouwen en een man zijn de plaatsvervangende juryleden.

Clottemans liet vrijdag even blijken dat ze zenuwachtig is toen ze de assisenvoorzitter een verkeerd antwoord gaf op de vraag naar haar leeftijd.

'Psychopate'

De gerechtsdeskundigen omschrijven Clottemans als een psychopate in de diepte van haar persoonlijkheid, maar die dat in contact met haar omgeving uit op theatrale wijze.

Volgens hen levert ze een gevaar op voor de maatschappij omdat ze vanuit haar persoonlijkheidsstoornis een grotere kans heeft om strafrechtelijke feiten te plegen.

Clottemans leidt volgens de experts aan het zogenaamde Elektracomplex, de tegenhanger van het Oedipuscomplex bij jongens. Ze verklaarde Els Van Doren en Marcel Somers als haar ouders te beschouwen.

Uit begeerte voor de ouder van het andere geslacht (Marcel Somers) zou ze dan de ouder van hetzelfde geslacht (Els Van Doren) uitschakelen, zo luidde het donderdag in de rechtszaal.

In tegenstelling tot de gerechtsexperts meent psychiater Lieve Dams dat Clottemans aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt met vooral 'borderline'-kenmerken. Er is ook sprake van een ADHD-problematiek bij Clottemans, aldus Dams. Volgens hem is ze helemaal geen narcist of psychopaat.

Verdediging gaat voor vrijspraak

Na de voorlezing van de akte van beschuldiging door de openbaar aanklager verklaarden de advocaten van Clottemans dat ze voor de vrijspraak van hun cliënt gaan.

De advocaten Vic Van Aelst en Katrien Van der Straeten wezen op het gebrek aan concrete materiële bewijzen. Volgens hen is er geen enkel element dat de hypothese ondersteunt dat Clottemans de parachute heeft gesaboteerd.

Ze hekelden het onderzoek, waarbij hun cliënte volgens hen als enige de rol van dader kreeg opgelegd. 'De kwaliteit van de film wordt bepaald door de kwaliteit van de regisseur en hier ging het om een slechte regisseur. De onderzoekers hadden hun waarheid gevormd en weken daar niet van af", aldus Van Aelst.

Maandag wordt Clottemans door assisenvoorzitter Michel Jordens ondervraagd.

Onze partners