Proces over Fortisgate uitgesteld

De zaak werd woensdag uitgesteld tot 23 februari. Twee beklaagden riskeren vijf jaar cel.

Voor het Gentse hof van beroep is woensdag het proces tegen vier topmagistraten wegens de zogenaamde Fortisgate-affaire gestart met een inleidende zitting. Gepleit wordt er pas vanaf 23 februari.

Ivan Verougstraete, voormalig voorzitter van het Hof van Cassatie, en de raadsheren Christine Schurmans, Paul Blondeel en Mireille Salmon van het Brusselse hof van beroep moeten zich in de zaak verantwoorden.

Schurmans en Verougstraete staan terecht wegens schending van het beroepsgeheim, Blondeel en Salmon wegens schriftvervalsing in verband met het Fortis-arrest van het Brusselse hof van beroep op 12 december 2008.

Het hof moest toen oordelen over de ontmanteling van de Fortisgroep en de verkoop van Fortisbank aan de Franse bank BNP Paribas. Voorzitter Blondeel en raadsheer Salmon stonden lijnrecht tegenover raadsheer Schurmans.

Het arrest had verstrekkende gevolgen want leidde tot de val van de regering-Leterme I nadat eerste voorzitter Ghislain Londers van het Hof van Cassatie een brief had overhandigd aan toenmalig Kamervoorzitter Herman Van Rompuy waarin stond dat hij over aanwijzingen beschikte dat de politiek de uitspraak had proberen te beïnvloeden.

Behandeling ten gronde vanaf 23 februari

Wegens de zogenaamde voorrang van rechtsmacht van de betrokken magistraten wordt het proces onmiddellijk voor de eerste kamer van het hof van beroep gevoerd.

Woensdagnamiddag werd de zaak enkel ingeleid en een pleitkalender bepaald. De behandeling ten gronde start op 23 februari met de pleidooien van het openbaar ministerie en de advocaten van de verdediging. Een uitspraak wordt pas midden 2011 verwacht.

Straffen

Paul Blondeel en Mireille Salmon riskeren een gevangenisstraf van vijf jaar. Christine Schurmans en Ivan Verougstraete kunnen veroordeeld worden tot zes maanden cel.

Als de beklaagden schuldig worden bevonden, riskeren ze ook een disciplinaire sanctie. Verougstraete is op zijn eigen verzoek echter al op rust gesteld als voorzitter van het Hof van Cassatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content