Proces Luxleaks: twee celstraffen met uitstel voor klokkenluiders en één vrijspraak

29/06/16 om 16:21 - Bijgewerkt om 16:21

In het proces rond het financiële schandaal Luxleaks zijn twee klokkenluiders veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen. Een journalist werd vrijgesproken.

Proces Luxleaks: twee celstraffen met uitstel voor klokkenluiders en één vrijspraak

© RV

De drie mannen werden ervan beschuldigd tot 45.000 pagina's vertrouwelijke documenten over de fiscale voorkeursbehandeling van multinationals in Luxemburg in de openbaarheid te hebben gebracht. Het gaat om fiscale rulings die de Luxemburgse fiscus toekende en waarover onderhandeld werd met de consultancyfirma PricewaterhouseCoopers (PwC).

De vroegere auditeur van PwC, de 31-jarige Fransman Antoine Deltour, kreeg twaalf maanden met uitstel en een voorwaardelijke geldboete van 1.500 euro. Een tweede medewerker van PwC, de 40-jarige Fransman Raphaël Halet, kreeg negen maanden cel met uitstel en een voorwaardelijke geldboete van 1.000 euro. Zij werden onder meer beschuldigd van diefstal, illegale toegang tot een computersysteem en schending van het beroepsgeheim.

De Franse journalist Edouard Perrin, die in mei 2012 de eerste onthullingen deed op televisiezender France 2, werd vrijgesproken.

Openbaar belang

Het Openbaar Ministerie (OM) had achttien maanden gevorderd voor Deltour en Halet, maar had tevens geen bezwaar tegen een voorwaardelijke straf.

De verdediging van beide klokkenluiders hadden op de vrijspraak aangedrongen, net als de advocaat van televisiejournalist Perrin. De vroegere medewerkers van PwC hebben in het openbaar belang gehandeld, zo luidde het betoog.

Groen: 'Omgekeerde wereld'

Ecolo-Groen reageert verontwaardigd op de verdicten. 'Dit is de omgekeerde wereld. We zouden die mensen op onze blote knieën moeten bedanken, maar in de praktijk worden klokkenluiders sneller berecht dan echte boosdoeners, de fraudeurs en de betrokken grootbanken. Het wordt dringend tijd dat we op nationaal en Europees niveau werk maken van een betere wettelijke bescherming van klokkenluiders', reageren Kristof Calvo (fractieleider Groen) en Georges Gilkinet (kamerlid Ecolo).

Beide kamerleden zullen in de Kamer aandringen om de ambassadeur van Luxemburg te sommeren naar de bijzondere commissie Panama Papers. Ecolo-Groen werkt ook aan een voorstel om klokkenluiders en de betrokken journalisten beter te beschermen. (Belga/KVDA)

Onze partners