Proces Kitty: 30 jaar cel voor drie beschuldigden

11/04/11 om 17:48 - Bijgewerkt om 17:48

Het assisenhof veroordeelt Noureddine Cheikhni, Galip Kurum en Hassan Iasir tot 30 jaar cel voor de moord op agente Kitty Van Nieuwenhuysen.

Proces Kitty: 30 jaar cel voor drie beschuldigden

© Belga

Noureddine Cheikhni, Galip Kurum en Hassan Iasir waren maandag al schuldig bevonden aan de roofmoord op agente Kitty Van Nieuwenhuysen.

Advocaat-generaal Bernard Dauchot had voor de drie de levenslange opsluiting gevorderd terwijl hun advocaten de jury om een mildere straf hadden gevraagd.

Volgens de openbaar aanklager konden Noureddine Cheikhni, Galip Kurum en Hassan Iasir geen enkele verzachtende omstandigheid voorleggen die een lichtere straf zou verantwoorden.

Bruut geweld
Dauchot wees erop dat de drie er niet voor terugschrokken om bruut geweld te gebruiken tegenover de slachtoffers, om te krijgen waar ze hun zinnen hadden op gezet en om hun vlucht te verzekeren.

"Op geen enkel moment hebben ze zich gedesolidariseerd van de daden van hun kompanen, op geen enkel moment hebben ze hun aandeel in de feiten bekend, op geen enkel moment hebben ze op zijn minst hun schuld erkend. Integendeel, ze hebben zich verscholen achter leugens en verzinsels, achter 'de wet van het milieu'."

Schuldig
Cheikhni, Kurum en Iasir waren maandag al schuldig bevonden aan de roofmoord op agente Kitty en poging tot doodslag op haar collega Peter Van Stalle.

De jury was sinds woensdagnamiddag in beraad om te antwoorden op de bijna 300 vragen die ze had meegekregen na een proces dat bijna zes weken had geduurd. De drie beschuldigden, Noureddine Cheikhni, Galip Kurum en Hassan Iasir moesten zich verantwoorden voor de roofmoord op agente Kitty Van Nieuwenhuysen, de poging tot doodslag op haar collega Peter Van Stalle en een gewelddadige diefstal waarbij Ismaël Saccoor zwaargewond raakte, op 4 december 2007 in Lot.

Daarnaast stonden ze ook terecht voor de gewelddadige diefstal van een Volvo in Thuin, bij Charleroi. Die wagen werd in Lot achtergelaten. De bewijsvoering in het proces steunde vooral op DNA-onderzoek en getuigenissen. De drie beklaagden bleven tot op het einde hun betrokkenheid bij de moord op Kitty en de poging tot doodslag op haar collega ontkennen.

Bij het voorlezen van het arrest dreigde het even nog mis te gaan toen voorzitster Karin Gérard het arrest aanvatte terwijl de vervangende juryleden nog niet in de zaal waren. Die werden er in allerijl nog bijgehaald, zodat de voorzitster kon herbeginnen.

(Belga/TE/EE)

Onze partners