Proces Joke Van Steen mag voortgezet worden

03/05/10 om 14:01 - Bijgewerkt om 14:01

Volgens het Gentse hof van assisen is de redelijke termijn niet overschreden.

Het proces van de 37-jarige vermeende moordenaar van Joke Van Steen voor het assisenhof van Gent mag voortgezet worden. De beroepsrechters van het hof zien geen overschrijding van de redelijke termijn in de zaak, die al vijftien jaar aansleept.

Olav Herreman staat sinds vrijdag terecht voor de moord in 1995 op de toen 17-jarige Joke Van Steen.

Herreman heeft steeds volgehouden dat hij niets met de zaak
te maken heeft, maar volgens het openbaar ministerie zijn er
voldoende aanwijzingen van schuld.

De verdediging schoof eerder de piste naar voor dat Ronald Janssen in aanmerking kwam voor de feiten.

Maar extra onderzoek wees midden april uit dat er geen verband is tussen het DNA van Janssen en het genetisch materiaal dat op het lichaam van het slachtoffer werd gevonden.

Redelijke termijn

De verdediging van Herreman vroeg op vrijdag 30 april dat de strafvordering tegen hem onontvankelijk zou worden verklaard.

De advocaten meenden dat er van een eerlijk proces geen sprake kan zijn omdat de redelijke termijn al lang overschreden is.

Maar volgens het openbaar ministerie is dat niet het geval en is het aan de jury om uiteindelijk te beslissen over de geloofwaardigheid van de getuigen en van de verklaringen die kort na de feiten werden afgelegd.

De drie beroepsrechters van het hof traden het openbaar ministerie maandagmorgen bij. Volgens hen kan het proces gewoon worden voortgezet. Volgens hen is de redelijke termijn niet overschreden.

Onze partners