Proces groepsverkrachting India van start

06/01/13 om 08:08 - Bijgewerkt om 08:08

Het proces tegen de verdachten van de groepsverkrachting in India, waarbij het slachtoffer later overleed, gaat nu al van start.

Negen dagen na het overlijden van het slachtoffer van de verkrachtingszaak in de Indiase hoofdstad New Dehli zullen de vijf meerderjarige verdachten een eerste maal voor de rechter verschijnen.

Rechter Namrita Aggarwal besliste op een inleidende zitting in New Dehli de vijf maandag voor de rechtbank te leiden op beschuldiging van onder meer moord en verkrachting. Aanklager Rajiv Mohan

bevestigde dat er DNA-bewijsmateriaal is tegen de verdachten.

Snelrechtbank

Volgens gerechtsreporters van de Indiase media zou de zaak volgende week vervolgens overgedragen worden aan een snelrechtbank. De Britse omroep BBC maakt melding van een tweede zitting op 10 januari.

Doodstraf

De vijf riskeren de doodstraf. Voor de zesde verdachte wordt nog onderzocht of hij effectief ook minderjarig (17) is. Minderjarigen kunnen in India niet veroordeeld worden tot de doodstraf.

De vijf verdachten hebben nog geen advocaat. Meerdere advocaten weigerden hen te vertegenwoordigen. Het versnelde proces zou volgens de Indiase media achter gesloten deuren verlopen om de identiteit van het 23-jarige slachtoffer en haar familie te beschermen. Er zou elke dag gepleit worden om snel tot een vonnis te komen.

Getuigenis

De 23-jarige studente overleed in een Singaporees ziekenhuis aan de gevolgen van de gewelddadige groepsverkrachting op een bus. Ze werd na de feiten samen met haar vriend uit de bus gegooid. De man getuigde op de televisie over de feiten.

"Men zou nooit meer de wreedheid moeten zien die ik heb gezien. Ik heb geprobeerd tegen de mannen te vechten, maar daarna smeekte ik hen haar met rust te laten", getuigde de 28-jarige man. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners