Problemen met Belgische kerncentrales: Het tipje van de ijsberg?

18/08/12 om 05:41 - Bijgewerkt om 05:41

Volgens Willy De Roovere, topman van atoomwaakhond FANC, is met de scheurtjes in reactor Doel 3 mogelijk slechts het tipje van de ijsberg ontdekt. "Ik zou het verrassend vinden, mocht in Tihange niets aan de hand zijn."

De Roovere doet die uitspraak in een interview met De Morgen. Het mogelijk langdurig stilliggen van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 dreigt de elektriciteit overigens duurder te maken, zegt staatssecretaris Melchior Wathelet dan weer in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Constructiefouten

Tihange 2 ligt stil voor een onderzoek naar mogelijke scheurtjes in het reactorvat. Dat veiligheidsprobleem werd onlangs in Doel 3 vastgesteld door inspecteurs van het FANC, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle.

De Roovere vreest dat Tihange 2 wellicht dezelfde constructiefouten heeft. "Er is meer dan 50 procent kans dat in Tihange gelijkaardige afwijkingen worden ontdekt. Ik zou het verrassend vinden, mocht er niets zijn", zegt hij in De Morgen.

De nucleaire topman vreest zware gevolgen. Hij doelt daarmee in eerste instantie op twintig andere kerncentrales wereldwijd die een reactorvat hebben van dezelfde constructeur als Doel 3, het Nederlandse Rotterdam Drydocks. Die centrales moeten definitief dicht als er ernstige scheuren worden ontdekt.

Totale blackout

De definitieve resultaten van het verdere onderzoek in Doel 3 en Tihange 2 worden ten vroegste in oktober verwacht. Als beide kerncentrales niet veilig draaien tegen de winter dreigen de elektriciteitsprijzen te stijgen, zo voorspelt staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet.

"Hoeveel precies kan ik nog niet zeggen - mijn administratie is nog aan het rekenen. Maar een totale black-out zou de consument nog veel meer kosten." (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners