Problemen in stembureaus blijven aanhouden

© Belga

Sinds acht uur zijn de stembureaus opengegaan voor de verkiezing van nieuwe gemeente- en provincieraden. In totaal zijn er bijna 170 “ernstige” technische incidenten geweest in de stembureaus in Vlaanderen.

Sinds acht uur zijn in alle steden en gemeenten van ons land de stembureaus opengegaan voor de verkiezing van nieuwe gemeente- en provincieraden. In heel België trekken ruim 7,8 miljoen inwoners naar de stembus.

In 151 van de 308 Vlaamse gemeenten stemmen de kiezers elektronisch via een nieuw computersysteem. Elke kiezer krijgt naast de stemkaart nu ook een print van de uitgebracht stem, die hij of zij moet inscannen. Die print verdwijnt daarna in een stembus.

De stembureaus waar kiezers met potlood en papier stemmen, blijven tot 13 uur open. Waar elektronisch gestemd wordt, is er tot 15 uur de tijd om een stem uit te brengen (in de Brusselse gemeenten zelfs tot 16 uur). De inwoners van de stad Antwerpen kiezen ook nieuwe districtsraden. In de faciliteitengemeenten rond Brussel en in Voeren worden ook de nieuwe OCMW-raden rechtstreeks verkozen.

Veel technische problemen

Een veertigtal stembureaus was omstreeks 9.15 uur echter nog niet opgestart omwille van problemen die vooral van technische aard zijn. Onder meer in Leuven, Brasschaat en Brugge zijn computerproblemen gemeld. Zo zijn er in leuven vijf stembureaus niet tijdig kunnen opstarten wegens problemen met de computers.

Ondertussen kan er in elk stembureau in Leuven gestemd worden, maar op twee stemlocaties in Kessel-lo (De School en het Koning Boudewijnstadion) zijn er lange wachtrijen omdat in enkele van deze stembureaus een of meer computers nog steeds niet werken.

Ook in andere stembureaus zijn er volgens Kris Torfs van de dienst Bevolking nog hier en daar problemen met een van de computers, wat ook daar tot vertraging leidt. In totaal is volgens Torfs in de loop van de ochtend aan circa 40 procent van de circa 400 stemcomputers die in Leuven momenteel actief zijn een of andere interventie nodig geweest.

“Problemen waren er vooral doordat de codes voor het opstarten niet werkten of de scanners de stemmen niet konden lezen. Ook de papierrolletjes gaven her en der problemen. In enkele gevallen kon onze eigen technische dienst deze oplossen, elders moesten de technici van de Vlaamse Gemeenschap tussenkomen”, aldus Kris Torfs van de dienst Bevolking van de stad Leuven.

In stembureau 29 in De Singel in Strombeek wouden de computers ook niet meewerken. “Er is een zware achterstand dus blijf nog maar even thuis”, werd er gemeld via Twitter.

Ook in een paar bureaus in Sint-Gillis zijn er technische problemen gemeld met de computers. In stembureau 1 is het stemmen, rond 11 uur, gestaakt wegens technische problemen. In bureau 4 moet de registratie van de kiezers manueel gebeuren, maar werken de stemcomputers normaal, en in bureau 7 zijn er problemen met het scannen van de stemmen. Ondertussen verloopt de stembusgang van de Bordeauxstraat opnieuw zo goed als normaal. Enkel in bureau 1 dient de registratie van de kiezers, rond 12.30 uur, nog manueel te gebeuren. De wachttijden om een stem uit te brengen, blijven beperkt.

In Dendermonde en Sint-Niklaas is telkens een elektronisch stembureau pas om 9 uur opengegaan door problemen met de apparatuur. De burgemeester van Sint Niklaas is niet tevreden over het materiaal en de back-up van Binnenlandse Zaken. “De back-up van Binnenlandse Zaken is niet wat het moet zijn” aldus burgemeester Christel Geerts.

“Er zijn ook voortdurend kleinere problemen met papier dat vastloopt in printers. Terwijl Bourgeois de nieuwe apparatuur met veel poeha aankondigde, zijn we niet onverdeeld tevreden.” Op het hoofdbureau is te horen dat de problemen te wijten zouden zijn aan kiezers die hun stemkaart in de gleuf van de printer steken, waardoor het papier vastraakt.

In Dendermonde-centrum startte ook één stembureau met een uur vertraging op. In tien van de veertig bureaus waren kleinere problemen gemeld, maar tegen 8.20 uur waren die opgelost. Volgens het hoofdbureau daar waren de problemen te wijten aan “kinderziektes”. Nog in het arrondissement zijn kleinere vertragingen gemeld in onder meer Aalst.

In Oostende, waar voor het eerst elektronisch gestemd werd, waren er op meerdere plaatsen grote problemen met de stemcomputers. Dat was onder meer het geval in de Vermeylenschool, de Mister V-arena, de sportzaal op deVuurtorenwijk, de voormalige groenteveiling en het Atheneum in de Spilliaertstraat. De problemen zorgden voor lange wachtrijen en niettegenstaande de meeste problemen binnen het uur opgelost waren, duurde het in het Atheneum nog tot vlak voor 12 uur vooraleer de computers van één stemlokaal in orde waren.

Daarvoor hadden al tientallen mensen boos het stemlokaal verlaten. In de late voormiddag gaf burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A) een korte duiding: “Bij een vijftal bureaus waren er problemen, maar die zijn allemaal van de baan.” Hijzelf ondervond dan weer hinder toen hij ging stemmen; in zijn stembureau bleken de zaken slecht georganiseerd waardoor er een zeer lange wachtrij stond.

Rond de middag leken de meeste problemen van de baan in Roeselare en Kortrijk.Zondagochtend vroeg tweette de kandidaat-burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne (Open Vld) dat hij in een lange wachtrij stond aan te schuiven om zijn stem uit te brengen. “Dat klopt”, klinkt vanuit Kortrijk. “Er zijn een aantal problemen aan de Houtmarkt geweest, maar die zijn vrij snel verholpen.

Rond 9 uur waren alle computers operationeel. Volgens onze jongste update zijn er nog een aantal wachtrijen, maar dit is ook een piekuur.” Ook in Roeselare waren er een aantal problemen. “Het is een gemengd verhaal”, laat burgemeester Luc Martens weten. “Nu en dan waren er problemen. Als je weet dat het een half uur duurt om een computer opnieuw op te starten, dan weet je dat de rijen aanzwellen. Maar in heel veel bureaus loopt alles voorspoedig en zijn er geen problemen.”

In Limburg verliep het stemmen vrij rustig op enkele kleinere incidenten na. In Hasselt lag het stembureau in de Banneux-wijk enkele uren plat en ook in de deelgemeenten Runkst en Godsheide waren er bij de opstart kortstondig enkele onderbrekingen. In Genk kampten twee bureaus met noemenswaardige problemen. In een kiesbureau waren de USB-sticks defect en moest een nieuwe lading worden aangeleverd, wat tot een uur vertraging leidde. Op een andere plaats ging de scanner stuk en was er ook enig oponthoud tot de interventieploeg het euvel had hersteld. In andere gemeenten, zoals in Lommel en Houthalen-Helchteren, waren er overal wel kleine moeilijkheden, zoals met de printers die haperden, maar langer dan een kwartier duurden daar de wachttijden niet.

Ook problemen met voorzitters

Naast technische problemen, waren er ook soms problemen met de voorzitters van de stembureaus. Zo is in Antwerpen de stembusgang bijzonder moeizaam op gang gekomen omdat er in allerijl gezocht moest worden naar zeven nieuwe voorzitters van stembureaus. Het laatste bureau kon uiteindelijk pas om 9.45 uur de deuren openen.

“Tussen gisteravond en vanochtend 8 uur hebben er nog zes voorzitters afgebeld, voornamelijk wegens ziekte”, zegt Mark Jespers van de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg, verantwoordelijk voor de stembureaus. “Daarnaast is er in Deurne zelfs één gewoon niet opgedaagd. We hebben ook wat bijzitters moeten vervangen, maar op dat vlak waren de problemen niet groter dan andere jaren.”

Honderdzeventig technische incidenten
In totaal zijn er bijna 170 ‘ernstige’ technische incidenten geweest in de stembureaus in Vlaanderen, zegt Guido Decoster, administrateur-generaal van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur.

Volgens Decoster waren er in totaal een zeshonderdtal oproepen vanuit stembureaus, waarvan bijna honderdzeventig ernstig. “Die bureaus lagen gedurende korte of lange tijd stil. Een tiental problemen werd niet binnen de dertig minuten opgelost. De kiezers werden altijd afgeleid naar andere stembureaus, al dan niet tijdelijk.” Er zijn in totaal 6.163 stembureaus. In iets meer dan de helft van de bureaus (3.138) wordt met het nieuwe digitale systeem gestemd, in 3.025 bureaus gebeurt dat met potlood en papier. (Belga/RDM)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content