Probleem voor Di Rupo: Maingain blijft uitbreiding Brussel eisen

09/09/11 om 17:45 - Bijgewerkt om 17:45

FDF-voorzitter Olivier Maingain blijft erbij dat een splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde niet kan zonder een uitbreiding van Brussel. "Zonder compensaties voor de 80.000 Franstaligen uit de randgemeenten zonder faciliteiten is er een probleem."

Wat bij de communautaire onderhandelingen nu op tafel ligt is volgens de FDF-voorzitter "onevenwichtig" en "stemt niet overeen met wat de Franstaligen in 2007 vroegen". Maingain verwijst zo naar de eis Brussel uit te breiden indien BHV zuiver wordt gesplitst.
BHV-onderhandelingen onder Verhofstadt
De Franstalige hardliner pleit voor een meer evenwichtige regeling die in de lijn ligt met wat op tafel lag bij de BHV-onderhandelingen tijdens Verhofstadt II. Toen was er sprake van de Franse gemeenschap bevoegdheden te geven in de Vlaamse rand. De onderhandelingen sprongen echter af.

Niet-benoemde burgemeesters
Wat de niet-benoeming van de drie burgemeesters van Wezembeek, Linkebeek en Kraainem betreft kant Maingain zich naar eigen zeggen tegen een al te ingewikkelde oplossing. Hij verwees daarbij naar een piste die op tafel lag om een zogenaamde "veronderstelde burgemeester" in het leven te roepen. Dat getuigt van niet al teveel respect voor de wil van de kiezers, luidde het.

Overlopers

Maingain stelde op een persconferentie twee overlopers van het Anderlechtse cdH voor. Het gaat om het gemeenteraadslid Pierre Reniers en de gewezen verkozene Alain Kestemont.

Zondag verder onderhandelen
De acht partijen die samen met formateur Elio Di Rupo onderhandelen over een communautair akkoord hebben de gesprekken vrijdag rond 19.00 uur stopgezet. Ze zetten die zondag om 10.00 uur voort. Ook maandag is al een bijeenkomst gepland. Dat meldt de woordvoerder van de formateur.

Financieringswet
De partijvoorzitters en -vertegenwoordigers zaten vrijdag van 13.00 tot 19.00 uur aan tafel. Ze hadden het eerst kort over BHV en gingen dan voor het eerst sinds woensdagvoormiddag samen aan tafel zitten om zich te buigen over de hervorming van de financieringswet. Bedoeling was de herwerkte plannen van de formateur grondig onder de loep te nemen.

Vrijdag boog een werkgroep zich parallel met de onderhandelaars ook over Brussel-Halle-Vilvoorde. Een oplossing is nog altijd niet
gevonden voor dit politiek heikel thema. FDF-voorzitter Olivier Maingain goot op een persconferentie nog wat olie op het vuur door nog maar eens te eisen dat er een uitbreiding van Brussel moet komen indien de kieskring op een zuivere manier wordt gesplitst. Wat nu op tafel ligt, is voor Maingain onaanvaardbaar.

Omwille van het zomerweekend van de MR en de begrafenis van Di Rupo's oudste broer komen de onderhandelaars zaterdag niet samen. Dat gebeurt wel zondag om 10.00 uur. Maandag worden de gesprekken vanaf 9.30 uur voortgezet. Dat zou naar verluidt plenair gebeuren en dus niet per taalgroep. (Belga/EE/INM)

Lees meer over:

Onze partners