Pro-Palestijnse actievoerders geweerd van vliegtuig naar Tel Aviv

15/04/12 om 10:24 - Bijgewerkt om 10:24

Een honderdtal mensen met een geldig ticket die wilden deelnemen aan de tweede internationale missie "Welcome to Palestine", zijn niet aan boord mogen gaan van de vliegtuigen richting Tel Aviv.

Pro-Palestijnse actievoerders geweerd van vliegtuig naar Tel Aviv

© Reuters

In de vertrekhal van Brussels Airport hebben een 150-tal mensen hiertegen geprotesteerd aan de incheckbalies van Brussels Airlines, Swissair en Lufthansa. De federale politie pakte minstens zes actievoerders op.

Luchtvaartmaatschappijen onder druk
De zes werden opgepakt voor diverse inbreuken op de luchtvaartwet. Behalve wegens het blokkeren van de incheckbalies en de balie voor de identiteitscontrole werd ook iemand ingerekend voor het stelen van materiaal. Een van de actievoerders werd intussen al vrijgelaten, klinkt het.

"Zowat 80 mensen die geboekt hadden via Brussels Airlines, zijn niet mogen vertrekken alsook een vijftiental anderen die met Lufthansa en Swissair naar Israël wilden vliegen. We eisten dat deze mensen wel mochten meereizen, maar dat werd uiteraard niet toegelaten. Israël heeft deze luchtvaartmaatschappijen duidelijk onder druk gezet en spijtig genoeg heeft de Belgische regering hieraan meegewerkt", zei Jan Dreezen van Palestina Solidariteit, een van de initiatiefnemers van de "Welcome to Palestine"-missie, nop Zaventem.

Ook arrestaties in Israël
Ook de Israëlische politie heeft op de internationale luchthaven Ben Gurion bij Tel Aviv vier pro-Palestijnse activisten opgepakt. Politiewoordvoerder Mickey Rosenfeld zei dat ze waren aangekomen met een toestel uit Parijs. De vier worden momenteel verhoord. Over hun nationaliteit werd niets bekendgemaakt.

Israël wil honderden pro-Palestijnse activisten beletten het land binnen te komen. Ruim 650 politieagenten werden opgetrommeld om op de luchthaven een en ander in goede banen te leiden.

De activisten komen naar Israël op uitnodiging van het initiatief "Welcome to Palestine". Ze willen zich ter plaatse een idee vormen over de situatie op de Westelijke Jordaanoever.

Recht om naar Palestina te reizen "Welcome to Palestine" ligt in dezelfde lijn als de "Gaza Flotilla" en de "Gaza Freedom March". Met deze missie willen de deelnemers het recht opeisen om naar Palestina te reizen en de Palestijnen te kunnen bezoeken. De niet-vertrekkende deelnemers eisen nu een terugbetaling van hun ticket. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners