Pro Deoadvocaten vragen respect van Justitieminister

© Belga

De Orde van de Franstalige en Duitstalige Balies (OBFG) dreigt ermee alle juridische bijstand op te schorten indien justitieminister Annemie Turtelboom geen “concrete en aanvaardbare” voorstellen op tafel legt rond de financiering van het pro deowerk.

De Orde van de Franstalige en Duitstalige Balies (OBFG) dreigt ermee alle juridische bijstand op te schorten indien justitieminister Annemie Turtelboom op het geplande overleg van 26 april geen “concrete en aanvaardbare” voorstellen op tafel legt rond de financiering van het pro deowerk. Dat heeft Carine Vander Stock van de OBFG laten verstaan.

Advocaten vragen respect van minister van Justitie

Eerder raakte al bekend dat de advocaten van de balie van Marche al tegen 20 april een “sterk signaal” verwachten van minister Turtelboom. Ze vinden immers dat ze onderbetaald worden. Volgens de stafhouder van de advocaten van Marche, Jacques Mathieu, is “het tijd dat de federale minister een beetje respect opbrengt voor deze job en voldoende budgettaire middelen vrijmaakt”.

Salduzpermanentie

De OBFG eist ook snel meer duidelijkheid over de vergoeding voor de Salduzpermanenties, die voorlopig nog steeds niet vergoed worden. De Franstalige advocaten hebben die permanentiedienst opgeschort sinds 30 maart, nadat het begrotingsconclaaf het eerder voorziene budget stevig naar beneden bijstelde.

Turtelboom: ‘Tijd om het systeem tegen het licht te houden’

Justitieminister Annemie Turtelboom (Open VLD) is niet van plan iets te doen aan de vergoedingen voor pro deo-advocaten voor de vergadering op 26 april met de Ordes van de Vlaamse, Waalse en Duitstalige Balies, waarop de financiering van het systeem van juridische bijstand zal worden besproken. Dat heeft haar woordvoerster verklaard.

Op het kabinet-Turtelboom bevestigt men dat het loon van de advocaten is afgenomen door de toename van het aantal pro deo-zaken. Maar de minister is niet van plan daarvoor zomaar meer geld op tafel te leggen. “In plaats van zomaar meer geld te geven (…) vinden we dat het misschien tijd is het systeem tegen het licht te houden”, klinkt het.

Minister Turtelboom heeft bij het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) eerder al een studie besteld naar het systeem. Dat moet ook een vergelijking met het buitenland mogelijk maken. De resultaten van die studie worden deze zomer verwacht. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content