Prins Laurent verliest 15 procent van dotatie in 2018

© .

De federale regering zal de Kamer voorstellen de dotatie van prins Laurent voor volgend jaar met 15 procent te verlagen.

De maatregel komt er als sanctie voor de aanwezigheid van de prins in uniform op de ambassade van China, zonder goedkeuring van de regering. Dat werd vernomen bij de woordvoerder van premier Charles Michel. De sanctie voor prins Laurent komt niet onverwacht, maar liet wat op zich wachten. De premier had meermaals aangegeven dat hij eerst juridisch studiewerk wilde verrichten alvorens het dossier naar de ministerraad te brengen.

Het parlement moet de sanctie, die door de regering voorgesteld is, wel nog goedkeuren. Concreet zal de regering aan de Kamer voorstellen om de dotatie aan prins Laurent volgend jaar met 15 procent terug te schroeven. Normaal gezien zou die rond de 314.000 euro schommelen.

Prins Laurent was afgelopen zomer zonder toestemming van de regering en in legeruniform aanwezig op de viering van de negentigste verjaardag van het Chinese leger.

Het was niet de eerste keer dat de prins buiten de lijntjes kleurde. In het verleden heeft deze, maar ook de vorige regering meermaals geprobeerd de prins aan de regels te herinneren. ‘De regering vraagt dat de prins de wet respecteert’, luidt het.

De prins had zich de voorbije weken verweerd tegen een eventuele sanctie. In een zeven bladzijden tellende brief waarschuwde zijn advocaat er bijvoorbeeld voor dat de regering ‘de mensenrechten van de prins dreigt te schenden’.

‘We hebben beslist dat de wet toegepast moet worden’, reageerde premier Michel. ‘Zijn aanwezigheid op een receptie van de Chinese ambassade zonder toestemming van de minister van Buitenlandse Zaken, zoiets kan niet”, zei hij. Michel benadrukte dat het om een ‘gemotiveerde beslissing’ gaat. “Het gaat om het principe: er zijn rechten en plichten, dat geldt voor iedereen. Maar deze beslissing is gebaseerd op een heel gedetailleerde juridische analyse conform met de wetgeving en met respect voor de rechten van de verdediging en het proportionaliteitsbeginsel’, zei de premier.

‘Zonder voorgaanse en disproportioneel’

De advocaat van Laurent noemt de sanctie ‘zonder voorgaande en disproportioneel, gezien het bedrag van 46.000 euro de facto overeenkomt met zo goed als de hele jaarlijkse nettobezoldiging van de prins’. De advocaat wijst erop dat de werkings- en personeelskosten, die twee derde van de dotatie uitmaken, moeilijk in te krimpen zijn.

Meester Arnauts betreurt die vlucht vooruit van de regering. De premier had hem immers verzekerd, ter gelegenheid van zijn verhoor op 25 september 2017, dat de rechten van de verdediging ‘nauwlettend’ zouden worden nageleefd. ‘De regeringsleider werd dus duidelijk niet gevolgd daarin’, is zijn oordeel.

De ministerraad heeft volgens hem een beslissing genomen na een grotendeels geheime procedure zonder wederhoor. ‘Dit vormt een nieuwe schending van de fundamentele beginselen van de gerechtelijke opdracht die de wet aan de ministerraad heeft toevertrouwd in samenwerking met het parlement’, aldus de raadsman. ‘Men zal zich inderdaad herinneren dat de sanctie en het bedrag ervan werden aangekondigd nog voor de prins of zijn raadsman waren verhoord, hetgeen eveneens een schending van de rechten van de verdediging inhield, en van een uitdrukkelijke vereiste van de dotatiewet.’

Partner Content