Prins Laurent valt van voetstuk: ‘Kom koste wat het kost met de prins naar huis’

Het koninklijke ‘enfant terrible’ prins Laurent ‘steelt ijsjes’ en heeft meer respect voor dieren dan voor vrouwen. Dat valt te horen in een reportage op de RTBF, die in Wallonië heel wat stof doet opwaaien.

De Franstalige omroep RTBF zond een reportage van journalist Frederic Deborsu uit die afrekent met het vrolijke en vermakelijk rebelse imago van prins Laurent. Aan die uitzending ging overigens nog een mediarel vooraf.

De krant La Dernière Heure werd had in de weekendbijlage een voorpublicatie gezet over de reportage en daarbij een artikel over de psychiatrische problemen van de prins – daarin werd Mario Danneels opgevoerd. Hij is de man die het bestaan van de koning Alberts buitenechtelijke dochter Delphine Boël onthulde, schrijft Het Nieuwblad. De directie besliste de weekendbijlage niet te verdelen, tot woede van de redactie, die van ‘censuur’ sprak.

Danneels zei daarover in Het Nieuwsblad het “opvallend” te vinden dat de krant het eigendom is van een adellijke familie, die sterke banden heeft met Laken.

De storm is met de uitzending – waaraan de prins niet wilde meewerken – niet gaan liggen, integendeel. Prins Laurent komt uit de reportage als vrouwenversierder, snelheidsduivel, gierigaard en ‘Prins Business’. Dat in Franstalig België kritiek op het koningshuis een stuk moeilijker ligt dan in Vlaanderen, belooft. En dat net nu hij weer opgenomen was in de koninklijke familie, en weer welkom was op gelegenheden als het Te Deum, nadat koning Albert even genoeg had van zijn balorige zoon.

‘Losse handjes’

Over prins Laurent doen al lang geruchten de ronde dat hij ‘losse handjes’ heeft. Die worden in de reportage van Deborsu bevestigd. De journalist beweert over documenten te beschikken die bewijzen dat Diane De Schaetzen, Laurents ex-vriendin, na een aanval van hem in het ziekenhuis werd opgenomen. In de reportage erkent De Schaetzen het geweld: “Hij gedraagt zich weinig respectvol tegenover vrouwen. Hij heeft meer respect voor dieren.”

Het geweld van Laurent was voor haar de reden om de relatie af te breken. De Schaetzen loopt liever niet te koop met de zaak en gaf aan te zwijgen omdat haar familie altijd zei dat ze “de kroon niet mocht ontbloten.”

De familie van de vrouwen rond de prins lijken wel vaker aan te dringen op contacten met de prins. Volgens de zoon van Rudy Bogaerts pushten moeders vaak hun dochters: “Kom koste wat het kost met de prins naar huis.” Laurent liet zich die vrouwelijke interesse welgevallen, meent De Standaard.

Snelheidsfreak

Een ander cliché over de prins is dat van de snelheidsduivel. Waar rook is, is vuur, zo blijkt uit de getuigenis van de zoon van Laurents overleden privéleraar Rudy Bogaerts. Die werd door Laurent uitgedaagd tot een snelheidswedstrijd in de starten van Ukkel, schrijft De Standaard. De opdracht was simpel: om ter snelst een bestemming zes kilometer verderop bereiken. De regels waren nog simpeler: er waren er geen. Alles mocht.

Laurent staat ook bekend als flamboyant man, die houdt van dure wagens. Ietwat verrassend dus, komt hij in de reportage als een vrek naar voor. In wat volgens De Standaard geheid een YouTube-hit wordt, is te zien hoe prins Laurent de rekening voor enkele ijsjes ontloopt. Op de Werktuigendagen in Oudenaarde sloeg hij het aanbod van Herman De Croo (Open VLD) af om te betalen voor de vijf ijsjes en stopt de uitbater van het kraam een briefje van 10 euro toe.

Als daarop iemand tussenkomt en zegt dat “het op rekening van de organisatie is”, steekt hij snel het briefje terug in zijn zak. “En dat voor iemand die dubbel zoveel verdient als de premier”, is Deborsu’s commentaar.

De gierigheid van de prins komt voort uit zijn obsessie om zo snel mogelijk miljonair te worden, meent De Standaard. Hij dingt dan ook af in restaurants, zoals in een Aziatisch restaurant in Namen, waar hij 30 tot 35 procent korting wil. Jean Proesmans, een advocaat die getuige was van het incident, moest op vraag van de uitbater bemiddelen.

“Als je niet kunt betalen, doe ik dat wel in je plaats, stelde ik de prins voor. Laurent liep naar de toog en betaalde netjes zijn rekening.” Volgens de ex-medewerker van Laurent is er een pizzeria waar hij altijd korting krijgt.

Prins Business

In zijn drang naar rijkdom, gaat Laurent zijn boekje te buiten inzake geld verdienen, zeggen royals. In tegenstelling tot zijn broer en zus Filip en Astrid, begrijpt Laurent niet dat hij er net door die dotatie geen andere, commerciële activiteiten op kan nahouden. Dat zijn naam aan drie stichtingen en vier bedrijven gelinkt wordt, levert hem de bijnaam ‘Prins Business’ op.

In die context komt opnieuw zijn omstreden reis naar Congo ter sprake, waar hij samen met de Franse topadvocaat David Chijner, gespecialiseerd in overnames en fusies, naartoe trok.

Ook opmerkelijk is zijn villa aan de Siciliaanse kust. Die dient om “seminaries over ecologie” in te organiseren. Deborsu leerde echter dat een reis ernaartoe tot een enorme ecologische voetafdruk leidt: hij was 12 uur onderweg en moest met het vliegtuig, een taxi en een helikopter nemen om er te geraken. Kostrpijs: 1.150 euro. CO2-uitstoot: 980 kilogram. Volgens De Morgen is dat bijna een tiende van wat de Belg gemiddeld uitstoot op een jaar.

De villa is ook totaal niet bewoonbaar, stelde Deborsu er vast: de toegang ertoe is overwoekerd, ramen zijn ingegooid en de villa staat op instorten. En toch kan de prins er nog flink aan verdienen, weet een lokale vastgoedmakelaar. In 2002 telde de prins er 637.932 euro voor neer, vandaag kan hij er makkelijk één tot twee miljoen euro voor krijgen, denkt hij. Zelfs zonder op te knappen, want “het uitzicht is onbetaalbaar.”

Ook de locatie is dat: grote namen als Giorgio Armani, Dolce & Gabbana, Naomi Campbell en de Grimaldi’s uit Monaco komen er volgens de bewoners hun zomer doorbrengen, schrijft De Standaard. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content