Prins Laurent op bezoek bij ‘racistische organisatie’

© Belga
Simon Demeulemeester

Prins Laurent krijgt forse kritiek voor een reis naar Israël, waarvoor hij uitgenodigd werd door een milieuorganisatie. Die zou ‘racistisch’ zijn en Palestijnse dorpen platgooien om er bossen te planten.

Prins Laurent, de jongste zoon van koning Albert II, komt opnieuw in opspraak met een omstreden reis: de Israëlische milieuorganisatie Joods Nationaal Fonds (Keren Kayemet Le Israël (KKL)) die hem uitnodigde en huldigt met een prijs, wordt beschuldigd van racisme en hardhandige verdrijvingen van Palestijnen. Groen, Open VLD en N-VA gaan premier Elio Di Rupo (PS) ondervragen over wat zij een ‘blunder’ noemen. Elke reis van prins Laurent moet sinds zijn ophefmakende reis naar Congo in 2011 immers goedgekeurd worden door de regering. Deze reis werd niet door premier Elio Di Rupo (PS) goedgekeurd, maar wel door het kabinet Buitenlandse Zaken van Didier Reynders (MR). Daar klinkt het dat Laurent het fiat kreeg omdat er geen politieke contacten zijn en het Joods Nationaal Fonds een ‘prestigieuze organisatie, met een zeer lange traditie’is.

Het zit de koninklijke familie niet mee deze week. De buitenechtelijke dochter van koning Albert II, Delphine Boël, sleepte Albert en kroonprins Filip en prinses Astrid voor de rechter om via gerechtelijke weg haar koninklijke afkomst te bewijzen. Ze dagvaart de drie leden van de koninklijke familie om hun DNA-materiaal in handen krijgen. Prins Laurent werd niet gedagvaard. Het klonk bij kenners dat Laurent en Boël sowieso een beetje in hetzelfde schuitje zitten: beiden zijn ze buitenbeentjes binnen het Belgische koningshuis. Dat bewijst prins Laurent opnieuw met de commotie rond zijn Israëlreis.

Lees ook de opinie van Knack.be-hoofdredacteur Eddy Eerdekens: ‘Het annus horribilis van koning Albert

Prins Laurent werd door de Israëlische milieuorganisatie Joods Nationaal Fonds uitgenodigd in hoedanigheid van natuurliefhebber. Laurent mag een boom planten nabij Jeruzalem en een prijs in ontvangst nemen. Die verdient hij voor zijn ‘inzet voor ecologie en energie’ weet het Laatste Nieuws.
Weinig ophefmakend, op het eerste gezicht. Echter: de reizen van prins Laurent moeten sinds zijn reis naar Congo in 2011 goedgekeurd worden door de regering. Ook toen was de reis zogenaamd gemotiveerd door ecologie en duurzaamheid. Samen met een delegatie van de stichting GRECT (Global Renewable Energy & Conservation Trust) bezocht hij milieuprojecten die de ontbossing in Congo moeten tegengaan.

Congo-verblijf betaald door Kabila

Dat het verblijf van de vijfkoppige delegatie betaald werd door de Congolese president Joseph Kabila (en de prins vloog met een privéjet van omstreden Belgische zakenman George Forrest) wakkerde de commotie rond de reis aan. Congo lag op dat moment immers hoe dan ook moeilijk. Koning Albert II had net kritiek te slikken gekregen omdat hij naar de viering van de vijftigjarige verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid was geweest. Daarenboven lagen de presidentsverkiezingen in het verschiet. Albert en toenmalig premier Yves Leterme (CD&V) hadden Laurent dus verboden naar Congo te gaan.

Ook toen klonk het vanuit de entourage van de prins dat het om een privéreis ging. Zijn ontmoeting met Olivier Kamitatu, minister van Planning in de regering van Kabila, en Kabila zelf, haalde dat echter onderuit.

Streng toezicht

Laurent kreeg de wind van voren vanuit de politiek en werd een tijd verbannen van het koninklijk paleis. Hij gooide olie op het vuur door de Vlaamse pers ‘stupide’ te noemen en werd uiteindelijk onder streng toezicht geplaatst: hij zou voortaan steeds toestemming moeten vragen aan de regering voor zijn buitenlandse reizen. Leterme formuleerde het toen als volgt: ‘De prins laat weten dat hij zich verbindt om bij elke verplaatsing naar het buitenland, waarbij contacten met politici mogelijk zijn, de minister van Buitenlandse Zaken te contacteren.

Prins Laurent heeft die toestemming niet gekregen van premier Elio Di Rupo (PS), maar wel van het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Reynders ziet dan ook geen graten in de reis, zo blijkt uit zijn reactie op Radio 1 : ‘Met een privéreis zonder politieke contacten hebben we geen probleem. Een diner met enkele overheden hebben we geweigerd, maar een uitnodiging van een ngo met een zeer lange traditie is geen probleem.’

Didier Reynders: ‘Ik denk dat de koninklijke familie kranten doet verkopen’

Reynders weigerde in te gaan op de bedenkelijke reputatie van de organisatie en bleef hetzelfde herhalen: ‘Het onderscheid maken tussen een privéreis en politieke contacten: dat is mijn taak.’ Bij de woordvoerder van Reynders, Michel Malherbe, klinkt het dat het Joods Nationaal Fonds ‘een erg gerespecteerde, historische stichting in Israël’ is. Bij Buitenlandse Zaken zien ze dus geen probleem, want het gaat ‘enkel om milieuactiviteiten’. Op Bel RTL sneerde Reynders nog naar de pers: ‘De Belgische pers heeft er een semi-officiële reis van gemaakt. Ik denk dat de koninklijke familie kranten doet verkopen. Dat zijn ook belangrijke elementen.’

‘Als het parlement vindt dat leden van de koninklijke familie geen privéreizen meer mogen maken, moeten ze daarover maar een resolutie stemmen’, zei hij nog op radiozender Bel-RTL.

Ook Laurent zelf ziet het probleem niet. Tegen het Laatste Nieuws zei hij ‘heel blij te zijn met deze prijs. Deze organisatie verricht fantastisch werk.’

Amnesty International: ‘Ecologie is dekmantel voor segregatie’

De internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International ziet dat even anders. Amnesty verdenkt het Joods Nationaal Fonds ervan duurzame ontwikkeling en milieu ‘als dekmantel’ te gebruiken voor ‘gesegregeerde ontwikkeling’. In De Ochtend op Radio 1 zei een vertegenwoordiger van de organisatie dat de ‘officiële missie van het Joods nationaal Fonds erin bestaat het Joodse land terug te winnen.’ Daartoe krijgt het donaties van over de hele wereld.

De zionistische vereniging, door Amnesty ‘racistisch’ genoemd, wordt ervan beschuldigd Palestijnse dorpen plat te gooien om er vervolgens bomen te planten. De Palestijnse bewoners worden verjaagd uit hun huizen. Voorzitter Pieter Stockmans van de Belgische tak van Amnesty zag een van die projecten, vertelde hij op Radio 1. Hij spreekt over een ‘enorme politiemacht’, die ontplooid werd om een dorpje leeg te ruimen. ‘Ik heb die boompjes gezien, stompjes nog. Verderop zag ik ontwortelde olijfbomen van duizenden jaren oud.’

Eva Brems (Groen): ‘Doelstellingen zijn in se discriminerend’

Stockmans’ voorganger bij Amnesty, Eva Brems, die nu in het federale parlement zit voor Groen, spaarde eveneens de kritiek op het Joods Nationaal Fonds. ‘Bij velen staat de organisatie bekend als milieuorganisatie en ze doen ook wel milieuprojecten. Haar doelstellingen zijn in se echter discriminerend: de grond van Israël is enkel voor joden, niet voor bedoeïenen of Arabieren.’ Brems brengt ook in herinnering dat het Joods Nationaal Fonds betrokken is bij ‘een groot mensenrechtenschandaal in de Negev-woestijn.’

Amnesty International: ‘Lijkt héél erg op Zuid-Afrikaanse apartheid’

Stockmans zegt daarover in De Morgen en Het Laatste Nieuws: ‘Onder impuls van het Joods Nationaal Fonds is al 49 keer hetzelfde Palestijnse dorpje Al Araqib in de Negev-woestijn platgegooid om er een bos te planten.’ Stockmans vindt het project in de Negev-woestijn, waarbij bedoeïenen in ‘kunstmatig aangelegde steden’ moeten terechtkomen ‘wel héél erg lijken op de Zuid-Afrikaanse apartheid.’ Of nog: ‘Het gaat wel degelijk om etnische zuivering en puur racisme’. Volgens Brems volgen Amnesty International en de VN die kwestie op de voet.

Ook Kris Peeters en Yves Leterme plantten boompjes met Joods Nationaal Fonds

Het is voor het Groene parlementslid en professor Mensenrechten dan ook duidelijk dat deze reis van Laurent politiek is. ‘In Israël en daarbuiten wordt dit als een politiek statement gezien, hoe Laurent dat zelf ook ziet. Het zegt veel dat Zuid-Afrika afstand heeft genomen van deze organisatie. Het is hun tactiek om ambassadeurs en politici uit te nodigen. Een Zuid-Afrikaanse ambassadeur was erg kwaad dat ‘in zijn naam’ boompjes werden geplant.’

Volgens Brems is de reis van Laurent ‘compromitterend’: ‘Hiermee geven we steun aan ontoelaatbare praktijken.’ Ze is niet mild voor Buitenlandse Zaken: ‘ Ofwel waren ze nonchalant en hebben ze niet de noodzakelijke controles doorgevoerd. Ofwel, en dat is nog meer verontrustend, zien ze hier geen graten in. Ik lees op de website van Joods Actueel dat ook premier Leterme en Kris Peeters al een boompje gingen planten met het Joods Nationaal Fonds. Dit is dus meer dan de zoveelste blunder van Laurent.’ Brems drukte nog haar hoop uit dat Buitenlandse Zaken haar mening herziet.
Bij Joods Actueel klinkt het dat het Joods Nationaal Fonds ‘geen politieke organisatie is en geen uitstaans heeft met het Palestijnse conflict.’ En nog: ‘Van de manier waarop KKL werkt kan men ondermeer in Europa nog heel wat van opsteken.’

Theo Francken: ‘Mogelijk groot politiek probleem’

Eva Brems zal in het parlement vragen stellen over de reis. Net als N-VA’er Theo Francken en Open VLD’er Luk Van Biesen. Francken spreekt in Het Laatste Nieuws van een ‘groot politiek probleem’ als het Joods Nationaal Fonds ‘inderdaad aan herbossing doet op plaatsen waar vroeger Palestijnse dorpen stonden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content