Prins Laurent brengt omstreden bezoek aan Israël

© Reuters

Prins Laurent is op uitnodiging van de organisatie Keren Kayemet Le Israël (KKL) op bezoek in Israël. Deze omstreden milieuorganisatie is de grootste grondeigenaar van de Joodse staat.

Prins Laurent is in Israël op uitnodiging van de milieuorganisatie Keren Kayemet Le Israël (KKL). Hoewel deze reis volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken onschuldig is, dreigt dit volgens de krant Le Soir uit te monden in een politieke rel.

De KKL is namelijk ook de grootste grondeigenaar van de Joodse staat.

Sinds 2011 moet Laurent toestemming vragen voor officiële reizen, of voor hij in projecten stapt met zijn milieustichting. Deze regel werd ingevoerd nadat Laurent in maart 2011, tegen het advies van de regering, een wetenschappelijk project in Congo bezocht. Hij had er een ontmoeting met de omstreden president Joseph Kabila, die naar verluidt een deel van zijn onkosten zou hebben betaald. De koning en Leterme namen als gevolg openlijk afstand van de prins.

Als Laurent sindsdien geen toestemming vraagt, kan zijn dotatie worden ingetrokken.

‘Enkel bezighouden met milieu’

Op het kabinet van premier Di Rupo (PS) hebben ze geen weet van een aanvraag van Laurents milieustichting, de vzw Grect, om naar Israël te gaan. Minister van Buitenlandse zaken Didier Reynders (MR) heeft hem die toestemming daarentegen wel gegeven. “De prins werd uitgenodigd door een prestigieuze organisatie die zich vandaag boven alles met het milieu bezighoudt”, legt woordvoerder Michel Malherbe uit in Le Soir.

Maar in Israël denken ze daar anders over. KKL wordt gehekeld omwille van haar ondoorzichtige financiën en het feit dat de organisatie groene zones heeft helpen creëren op plaatsen waar vroeger Palestijnse dorpen stonden. Israëlische bulldozers veegden die dorpen van de kaart.

Toch ziet Buitenlandse zaken geen graten in het bezoek “omdat Laurent zich enkel met milieuzaken zou bezighouden”, klinkt het.

Na een tijdje van relatieve rust, komt de prins nu opnieuw in een mediastorm terecht door een ‘stommiteit’. Qua blunders is hij zeker niet aan zijn proefstuk toe. Eerder had hij contacten met een Libische diplomaat, kwam hij in opspraak door een frauduleuze marinezaak en haalde hij scherp uit naar de pers. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content