Prins Filip mag koning Filip blijven

De nieuwe koning zal wetteksten en andere officiële documenten zowel met de naam Philippe als Filip ondertekenen.

Het kernkabinet heeft beslist dat de toekomstige koning wetteksten en andere officiële documenten mag ondertekenen met zowel de Franstalige als de Nederlandstalige versie van zijn naam.

Vorige week nog besliste de kroonprins zelf dat hij alle teksten zou ondertekenen met de Franstalige versie van zijn naam, namelijk Philippe. “Wie wetten ondertekent kan dat juridisch gezien slechts onder één naam”, liet een woordvoerder van het paleis weten. Filip koos voor de naam die vermeld staat op zijn geboorteakte: Philippe.

Wet aanpassen

Maar binnen de regering was er toch enige ontevredenheid over deze beslissing. “Enkele vices vreesden dat de naam problemen zou opleveren”, luidt het in de De Morgen. Daarom paste het kernkabinet de wet van 31 mei 1961 aan.

Bij koning Albert stelde zich geen probleem, aangezien de naam in de twee landstalen identiek is. Bij koning Boudewijn was er wel een verschil, maar hij omzeilde het ‘communautaire dilemma’ door wetteksten te ondertekenen met een grote B, en dan een rondje dat zowel een a of o kon voorstellen. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content