'Prins Filip is goed voorbereid op het koningschap'

02/03/12 om 19:05 - Bijgewerkt om 19:05

De kroonprins is inhoudelijk sterk en is goed op de hoogte van wat er zich in ons land en daarbuiten afspeelt.

'Prins Filip is goed voorbereid op het koningschap'

© Belga

Dat stelt Mark Van den Wijngaert, emeritus-hoogleraar geschiedenis aan de HUBrussel, naar aanleiding van de speculaties in Le Soir over een troonsafstand van koning Albert II ten voordele van zijn zoon Filip op 21 juli 2013.

Prins Filip is volgens Van den Wijngaert de enige troonopvolger die goed voorbereid werd, door wijlen koning Boudewijn, omdat die laatste zelf op jonge leeftijd koning werd en dus wist hoe belangrijk het is beslagen op het ijs te komen.

Wijsheid, inzicht en gezond verstand

"Een koning moet goed op de hoogte zijn van wat er gebeurt, zodat hij kan inschatten of hij moet ingrijpen. Wijsheid, inzicht en gezond verstand zijn daarbij erg belangrijk. Om (politieke) stabiliteit te garanderen is het belangrijk iemand met maturiteit als staatshoofd te hebben. Het ergste wat een koning kan overkomen, is wereldvreemdheid, maar Filip is goed op de hoogte van wat er gebeurt", meent Van den Wijngaert.

Filip heeft zich jarenlang kunnen inwerken in sociaal-economische vraagstukken, onder meer door de talrijke economische missies die hij leidde. "Ook is de entourage van de vorst erg belangrijk. Hoe beter die is, hoe minder zorgen de politieke wereld en de burgers zich hoeven te maken."

Koffiedik kijken

"Sinds het najaar van 2011 wordt al gesproken over een troonsafstand. Het blijft natuurlijk koffiedik kijken, aangezien de vraag is hoe N-VA het zal doen bij de gemeenteraadsverkiezingen", klinkt het. De emeritus-hoogleraar voegt er trouwens aan toe dat het federale niveau zich niet hoeft te storen aan het gemeentelijke, provinciale of regionale niveau. "Men moet nog leren omgaan met een federale staat",

besluit hij. (Belga/INM)

Onze partners