Principeakkoord bereikt bij Brussels Airlines

19/11/13 om 12:02 - Bijgewerkt om 13:31

De vakbonden en directie bij Brussels Airlines hebben een principeakkoord bereikt. De vakbonden schorten alle acties op tot het einde van de week.

Principeakkoord bereikt bij Brussels Airlines

Brussels Airlines © BELGA

De stakingsacties van de piloten bij de luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines zijn opgeschort tot eind volgende week. Dat vernam Belga bij Olivier Van Camp van de socialistische vakbond BBTK. De piloten aanvaardden het eerder bereikte principeakkoord met de directie.

De vluchten zullen onmiddellijk hernomen worden. "De piloten hebben besloten de acties op te schorten tot eind volgende week", aldus Van Camp. De maatregel is bedoeld om de onderhandelingen met de directie over het principeakkoord meer tijd te geven. Volgende week vrijdag volgt een nieuwe vergadering.

"Er zijn veel raakpunten, maar ook nog discussiepunten", aldus de vakbondsman. Zo is besloten om de 58-plussers toch aan boord te houden, onder een bepaald regime. Zij kunnen hun arbeidsduurverminderingsdagen vrij kiezen, in samenspraak met de planning.

Acties kunnen worden hervat

Van Camp spreekt over een "grote overwinning" en toont zich optimistisch. Zijn collega Jean Marc Le Pied van de vakbond CNE waarschuwde evenwel dat het om een opschorting gaat. Indien de onderhandelingen met de directie niet de gewenste resultaten opleveren, kunnen de acties alsnog hervat worden.

Van Camp legde verder nog uit dat het nooit de bedoeling was tot een 24-urenstaking te komen, maar wel een prikactie te voeren. Dat het toch zover is gekomen, legt Van Camp uit met de houding van de directie tijdens de gesprekken.

Pensioen

Bij Brussels Airlines staken de piloten sinds maandag. Na lange onderhandelingen op maandag gingen de piloten, vakbonden en directie van de luchtvaartmaatschappij in de nacht van maandag op dinsdag zonder akkoord uit elkaar.

Door de staking waren een zeventigtal vluchten van en naar Brussels Airport geschrapt. Dat stond te lezen op de website van de luchtvaartmaatschappij. Nu er een akkoord bereikt is, worden alle vluchten weer opgestart.

De piloten zijn ontevreden omdat ze menen dat de directie zich niet houdt aan het vorig jaar afgesloten besparingsplan. Ze wilden vier punten bespreken: de regeling voor de 58-plussers, de vrije dag in het parttimesysteem, het einde van de extra bijdrage voor het pensioen en de manier waarop de overuren worden betaald. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners