Princiepsakkoord over aanpassing financieringswet

24/08/10 om 11:52 - Bijgewerkt om 11:52

Preformateur Elio Di Rupo en de zeven partijen die onderhandelen over een staatshervorming hebben dinsdag een princiepsakkoord bereikt over een aanpassing van de financieringswet.

Preformateur Elio Di Rupo en de zeven partijen die onderhandelen over een staatshervorming hebben dinsdag in de vooravond een princiepsakkoord bereikt over een aanpassing van de financieringswet. Dinsdagavond wordt gepraat over Brussel-Halle-Vilvoorde en Brussel.

De onderhandelaars raakten het eens over een aantal principes voor een wijziging van de wet die de geldstromen regelt tussen de federale overheid en de deelstaten.

N-VA-voorzitter Bart De Wever had tot groot ongenoegen van de Franstaligen de financieringswet op 16 augustus op tafel gelegd. Dinsdag kwam er dan toch een princiepsakkoord uit de bus.

Het akkoord is gestoeld op enkele principes: de deelstaten krijgen een grotere fiscale autonomie en een grotere marge om eigen inkomsten te verwerven, geen enkele entiteit mag structureel verarmen en de solidariteit moet behouden blijven.

Daarnaast moet deloyale concurrentie vermeden worden en de progressiviteit van de belastingen behouden blijven. De financiering voor de taken van de federale overheid moet gegarandeerd blijven.

Het princiepsakkoord zal worden uitgewerkt door een groep van zeven experts. Dat de zeven partijen dinsdagavond akkoord zijn gegaan om te beginnen met de onderhandelingen over Brussel-Halle-Vilvoorde en Brussel toont aan dat iedereen zich in het princiepsakkoord kan vinden, zo luidde het dinsdag.

Dinsdagavond komt immers nog een vergadering van politici en experts over beide thema's bijeen. Woensdag is een nieuwe plenaire vergadering van Di Rupo en de zeven partijen voorzien.

Crisis bezworen

De plenaire bijeenkomst van dinsdag duurde van 12 tot 18 uur. Ze kwam er na de extra technische vergadering die maandagavond werd belegd om de standpunten over de financieringswet en de door de Vlamingen gevraagde fiscale autonomie dichter bij elkaar te brengen.

De preformatie was immers in een crisis verzeild. Di Rupo en de partijvoorzitters kwamen dinsdag bijeen om een stand van zaken te maken en te bekijken of er een basis is om voort te onderhandelen.

Het gevolg was een princiepsakkoord over de financieringswet en de aankondiging door de woordvoerder van de preformateur dat er woensdag een nieuwe plenaire vergadering op de agenda staat.

Lees meer over:

Onze partners