Prijs nieuwe gerechtshoven ligt nog hoger dan gedacht

25/08/10 om 12:05 - Bijgewerkt om 12:05

Het Vlinderpaleis in Antwerpen heeft 30 miljoen euro meer gekost en het Gentse gerechtsgebouw 15 miljoen.

De gerechtsgebouwen van Antwerpen en Gent hebben miljoenen euro's meer gekost dan gedacht, terwijl de reeds bekende prijskaartjes al een veelvoud waren van de oorspronkelijke ramingen. De ontslagnemende regering-Verhofstadt II heeft in de herfst van 2007 blindelings de totale investeringskosten van het project in Antwerpen goedgekeurd.

Dat schrijft De Tijd woensdag op basis van een nieuw rapport van het Rekenhof. Volgens de krant bevatten de eerder bekendgemaakte bedragen niet alle gemaakte kosten. Het 'Vlinderpaleis' in Antwerpen heeft niet 250 miljoen, maar ruim 280 miljoen euro gekost. Het gerechtsgebouw in Gent heeft niet 140 miljoen, maar 155 miljoen gekost.

Het Rekenhof is scherp voor de aanpak van de bouw van het nieuwe gerechtsgebouw in Antwerpen, dat in maart 2006 werd ingehuldigd. De controle op de ingediende facturen wordt een ramp genoemd.

Volgens De Tijd blijkt uit het rapport van het Rekenhof dat de ontslagnemende regering-Verhofstadt II in de herfst van 2007 'blindelings' de totale investeringskosten van het project heeft goedgekeurd.

De toenmalige ministers van Financiën (Didier Reynders) en Begroting (Freya Van den Bossche) zouden de dading met de bouwpromotor goedgekeurd hebben terwijl nog lang niet alle verantwoordingsstukken beschikbaar waren bij de Regie der Gebouwen.

Het Rekenhof is milder voor de hogere bouwkosten in Gent. Die zijn volgens het hof hoofdzakelijk te wijten aan een grondwatervervuiling op de werf die onverwacht opdook en tot kostelijke vertragingen leidde.

Onze partners