Prijs energie via groepsaankoop zelfs lager dan sociaal tarief

06/01/12 om 07:35 - Bijgewerkt om 07:35

In Antwerpen vonden 20.000 gezinnen een leverancier die dertig procent goedkoper gas en stroom wil leveren.

Prijs energie via groepsaankoop zelfs lager dan sociaal tarief

Het resultaat van de recente groepsaankoop voor elektriciteit en aardgas in de provincie Antwerpen staat in schril contrast met de huidige hoge energieprijzen in ons land. Het goedkoopste bod voor een gezamenlijke levering van stroom en aardgas - van Essent - dook immers 30 procent onder het gemiddelde prijspeil van de grootste drie leveranciers in Vlaanderen (Electrabel, Luminusen Nuon). Dat zegt Inga Verhaert (SP.A), Antwerps provinciebestuurder en initiatiefnemer van de groepsaankoop voor energie, aan De Standaard.

Sociaal tarief

Nog frappanter was dat Essent voor elektriciteit en vooral voor aardgas prijzen heeft aangeboden die lager liggen dan de sociale energietarieven. Het sociaal tarief voor aardgas ligt zelfs dubbel zo hoog als het beste bod van de Antwerpse groepsaankoop.

Een gemiddeld huishouden dat zich met gas verwarmt en daarbij 'profiteert' van het sociaal tarief, moet rekening houden met een jaarfactuur van bijna 1.900 euro. Met het beste bod van de groepsaankoop bedraagt de jaarfactuur maar 950 euro. De overheid heeft nochtans vastgelegd dat de sociale tarieven lager moeten liggen dan om het even welk ander energietarief bij de leveranciers.

"We moeten de vastlegging van de sociale tarieven herbekijken", zo luidt de conclusie van minister van Economie en Consumenten Johan Vande Lanotte (SP.A). (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners