Premier wijst Francken terecht na rel met Artsen Zonder Grenzen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) © Belga

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is in aanvaring gekomen met hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen.

Premier Charles Michel heeft in sterke bewoordingen gereageerd op de discussie die staatssecretaris Theo Francken op Twitter voerde met hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen. “Ik roep hem op om meer nuance aan de dag te leggen in zijn communicatie.”

Francken ging op Twitter in discussie met AzG. Hij vindt dat de organisatie moet wegblijven uit de Middellandse Zee: “Ze doen aan mensensmokkel. Heeft niets meer met vluchtelingen te maken. Illegale migratie”.

Er ontspon zich een hevige discussie waarin verschillende Twitter-gebruikers zich mengden. Artsen Zonder Grenzen legde uit dat het vluchtelingen vanop de Middellandse Zee in Italië afzet omdat Libië geen veilig land is. “Mensenlevens redden is onze taak. En dat is wat we doen”, klonk het.

Waarop Francken reageerde: “Met er te redden veroorzaakt u indirect alleen maar meer doden”.

AzG richtte zich uiteindelijk tot Michel: “We betreuren dat een lid van de Belgische regering ons aanvalt omdat we duizend mensenlevens hebben gered”.

Premier Michel reageert geprikkeld. “Ik roep Theo Francken op om het humanitair werk te respecteren. Ik keur ten stelligste de verwarring af die is gecreëerd tussen mensensmokkelaars en de ngo’s. Ik roep hem op om meer nuance aan de dag te leggen in zijn communicatie.”

Over de grond van de zaak zegt de premier dat alles gedaan moet worden om “illegale migratie en mensensmokkel te bestrijden”. Michel roept Francken op om Artsen Zonder Grenzen “zo snel mogelijk te ontmoeten om een constructieve dialoog te hebben”.

Als zoon van een arts heb ik veel respect voor AzG en het humanitaire werk dat ze verrichten.

Theo Francken

Antiverdrinkingsplan

In een schriftelijke reactie zegt Francken tot zo’n gesprek bereid te zijn, om verduidelijking te geven bij zijn standpunt. “Als zoon van een arts heb ik veel respect voor AzG en het humanitaire werk dat ze verrichten. Ik bestrijd dus niet het engagement van AzG, maar wel het model van de Libiëroute zoals het nu bestaat”, legt de staatssecretaris uit in dezelfde reactie. “Een model dat indirect illegale migratie en mensensmokkel stimuleert. Mijn standpunt ter zake is niet nieuw. Ik kaart deze problematiek al 2 jaar aan bij mijn Europese collega’s. Ook Frontex-directeur Fabrice Leggeri laakt het huidige model.”

“Het huidige model is dan ook een paradoxaal model”, zegt Francken. “Je redt mensen vlak voor de Libische kustlijn en brengt ze over naar Italië. Dat creëert indirect een enorm aanzuigeffect en zet zo nóg meer mensen aan om deze schamele bootjes te nemen aangezien ze hiermee veel garantie hebben op een ticket tot Europa. Het stimuleert mensensmokkel waardoor je indirect ook weer meer verdrinkingen krijgt.”

Het huidige model is volgens Francken ook geen correct model omdat het niet de meest kwetsbaren helpt. “De mensen aan boord van deze bootjes zijn veelal geen kwetsbaren, geen echte oorlogsvluchtelingen, maar jonge mannen, economische migranten die geen kans maken op erkenning en dus teruggestuurd zullen moeten worden. Dit model creëert asielchaos en dat moet stoppen.” Francken pleit voor een “antiverdrinkingsplan voor de hele Middellandse zee”.

Groen-Kamerlid Kristof Calvo is “tevreden dat de premier eindelijk de lijn heeft getrokken” door Francken terug te fluiten. “Er is een minimum aan respect, menselijkheid en fatsoen nodig”, zegt de fractieleider.

Calvo feliciteert en bedankt Michel. “Ik hoop dat hij het nu ook zal blijven doen. We hebben de laatste tijd te vaak N-VA-mandatarissen gehad die een beeld ophangen van een hardvochtig land”, zegt het Groen-parlementslid. “We kunnen van mening verschillen over het asiel- en migratiebeleid, maar we mogen niet vergeten dat het over mensen gaat.”

Ook Gwendolyn Rutten reageerde bij Demeulemeester in Debat op VTM erg scherp. “Francken verspilt zijn energie, we zouden veel beter zorgen dat we nadenken hoe we dit zelf in handen nemen en niet aan de Turken overlaten”, zei ze.

Partner Content