Premier Michel wordt extra beveiligd wegens 'gerichte doodsbedreigingen'

22/12/14 om 20:42 - Bijgewerkt om 21:34

De veiligheidsmaatregelen rond eerste minister Charles Michel zijn sinds een aantal weken opgedreven als gevolg van een aantal heel gerichte doodsbedreigingen. Dat is bekendgeraakt nadat de premier in Namen door vrouwelijke activisten met frieten en mayonaise bekogeld werd. Zij werden opgepakt, maar zijn intussen weer vrijgelaten.

Premier Michel wordt extra beveiligd wegens 'gerichte doodsbedreigingen'

Charles Michel © Belga Image

De woordvoerder van Charles Michel bevestigt de doodsbedreigingen maar wil over de aard ervan niet uitweiden. Wel wilde hij kwijt dat het niet enkel om brieven met een kogel gaat, waarover een aantal websites melding maken.

'Intern wordt nu geëvalueerd of de veiligheidsmaatregelen niet nog meer opgevoerd moeten worden', zo zei de woordvoerder nog na het incident in Namen. Hij benadrukte wel dat de agenda van de premier door de bedreigingen niet onder druk komt. Alle publieke activiteiten gaan zoals voorzien door, voegde hij eraan toe.

Opgepakt

De vier vrouwelijke activisten van LilithS die Michel belaagden in Namen, werden opgepakt door de politie maar meteen weer vrijgelaten. Hun wagen werd onderschept bij de uitgang van de Cercle de Wallonie, waar Michel een toespraak gaf.

'De vrouwen werden niet van hun vrijheid beroofd omdat er geen klacht tegen hen werd ingediend. De eerste minister is niet van plan dit te doen', aldus zijn woordvoerder.

Bij de Cercle de Wallonië gaat men nog bekijken welke stappen ze kunnen ondernemen, zo laat André Van Hecke van de Cercle de Wallonië weten.

Speldenprikken aan de PS

Eenmaal Michel een nieuw hemd had aangetrokken en de mayonaise was opgeruimd, heeft hij op de bijeenkomst van de Cercle de Wallonie in Namen ook een toespraak gehouden. Daarin verdedigde hij de beleidskeuzes van zijn regering en deelde hij en passant enkele speldenprikken uit aan de PS van zijn voorganger Elio Di Rupo.

'Ik ben fier dat ik samen met anderen een regering heb gevormd die zich richt op de economische ontwikkeling', verklaarde Michel voor het publiek van bedrijfsleiders en investeerders.

De regering heeft volgens de eerste minister een 'solide, ernstig en verantwoordelijk' programma dat het begrotingstekort onder controle houdt om de staatsschuld in te dijken. Die bedraagt nu ongeveer 37.000 euro per inwoner. Ons land betaalt zo jaarlijks 12 miljard euro aan de banken.

Michel wees ook op de handicap die België ondervindt in de concurrentie met buurlanden en die 'jobs vernietigt'. Daarom zijn structurele hervormingen nodig, aldus de premier, die beklemtoonde dat het versterken van de werkgelegenheid 'onze beste sociale bescherming is'. 'Mijn regering focust op jobcreatie'.

'Deze regering zou in twee maanden moeten doen wat de voorbije 25 jaar is nagelaten', zo betoogde Michel. De premier noemde de jeugdwerkloosheid in de regio van Bergen, de thuisbasis van Di Rupo, 'asociaal'. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners