Premier Michel roept woordvoerder tot de orde na RTBF-incident

© RTBF

De persvrijheid moet “absoluut” zijn, zegt de eerste minister Charles Michel, naar aanleiding van de incidenten tussen zijn woordvoerder en journalisten van de RTBF.

Bij het driedaags bezoek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan was er een persconferentie gepland, maar de journalisten mochten geen vragen stellen. In de entourage van Erdogan viel te horen dat dat de normale gang van zaken is.

In een zondag uitgezonden RTBF-reportage is te zien hoe Erdogan tijdens en na een kort perspunt de vraag krijgt waarom de Turkse journalist Mohammed Ismael Rasoel nog altijd in een Turkse cel zit. Charles Michels woordvoerster Aurélie Czekalski dreigt er vervolgens mee een mail te sturen naar de directeur informatie bij RTBF Jean-Pierre Jacqmin “als dit op antenne gaat”.

Die woorden werden op beeld vastgelegd, en dat zinde Czekalski’s collega Frédéric Cauderlier niet. “Jullie kunnen dit maar beter niet uitzenden, is dat duidelijk? “, snauwde hij . “Als zij (Czekalski, nvdr) in het item opduikt, is dat een zware fout en blijft dit niet zonder gevolgen. Wil je op deze manier werken? Doe gerust zo voort, maar dan zal het voor ons niet lang duren. Ik zeg het je klaar en duidelijk.”

Charles Michel reageert

De Europese Journalistenfederatie (FEJ) veroordeelde het gedrag van Frédéric Cauderlier, bij de Raad van Europa voor “verschillende intimidatiepogingen”

Charles Michel heeft intussen zelf gereageerd. “De vrijheid van de pers moet absoluut zijn”, laat Michel verstaan. “Ik heb mijn woordvoerder tot de orde geroepen”, en “ik heb hem gezegd dat zijn opmerkingen onaanvaardbaar zijn, zowel qua inhoud als de manier waarop”, voegde Michel daar nog aan toe.

“Dites moi Sire… C’est vrai que chez vous la presse peut se permettre ce type de reportages?”

Posted by RTBF Info on Saturday, October 10, 2015

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Turkije niet meteen de beste leerling van de klas is als het gaat over persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.

Pol Deltour (VVJ): ‘Men geeft de indruk van mee te gaan met spelletjes die Erdogan speelt’

Net als de Europese Journalistenfederatie reageert de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) “verontwaardigd” op de RTBF-reportage. Op Radio 1 zegt hij dat hij niet van plan is om het hierbij te laten.

‘Ik denk dat er op zijn minst een gesprek moet plaatsvinden. En dan zeker met de woordvoerder van Charles Michel die daar over de schreef gegaan is. Er moet ook binnen het kabinet een gesprek gevoerd worden.’

Deltour heeft het moeilijk met wat te zien was in de reportage: ‘Men geeft hier de indruk van mee te gaan met de gevaarlijke spelletjes die Erdogan speelt.’

In het overleg met zijn Franstalige collega’s zal Deltour ook de lijst van meldingen bespreken die de afgelopen weken bij de VVJ zijn binnengekomen.

“Zo kreeg een journalist van het regeringkritische Zaman Vandaag geen accreditatie voor de evenementen rond het staatsbezoek”, zegt Deltour. “Uiteindelijk is dat toch gelukt, maar dan via de Belgische lijst van journalisten.”

Volgens Deltour gaat Turkije bijzonder driest tewerk als het aankomt op persvrijheid. “Ik heb niet meteen weet van andere landen die hetzelfde doen”, zegt Deltour.

Woordvoerder Michel: ‘Niet de bedoeling om de persvrijheid te beknotten’

Barend Leyts, de Nederlandstalige woordvoerder van Charles Michel benadrukt dat het ‘niet de bedoeling is geweest om de persvrijheid te beknotten’.

‘Het is ook niet de bedoeling geweest om de persvrijheid te beknotten.’

Volgens Leyts is er ook al een gesprek geweest met Deltour. ‘Daar hebben wij onze versie van de feiten kunnen geven.’

‘Maar je weet dat er dingen kunnen mislopen’, nuanceert hij het voorval. Hij laat ook verstaan dat het niet de eerste keer is dat het tot een aanvaring kwam met de bewuste journalist.’

Frédéric Caudelier zelf geeft toe dat ‘de manier waarop hij zich heeft uitgedrukt misschien niet gepast was’.

Hij benadrukt dat zijn tussenkomst er enkel kwam omdat hij wilde vermijden dat zijn collega gefilmd werd. ‘Ik wilde haar portretrecht beschermen.’ Hij geeft aan ‘dat de ploeg van de RTBF zich niet aan de vooraf vastgelegde regels hield’.

Zoals te zien was op de beelden verliep het bezoek van Erdogan in een gespannen sfeer. Achteraf zou er wel geen enkel contact geweest tussen het kabinet van de premier en de hoofdredactie van de RTBF. ‘Er is geen contact geweest tussen beide partijen.’

(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content