Premier Michel roept spoorbonden op tot ‘wijsheid en verantwoordelijkheid’

Charles Michel © Belga

Premier Charles Michel betreurt de stakingsaanzegging van de socialistische en christelijke spoorvakbond om in januari vijf dagen lang het werk neer te leggen. Hij noemt die beslissing vreemd, temeer omdat het intern sociaal overleg nog aan de gang is.

Michel wijst erop dat de gegarandeerde dienstverlening deel uitmaakt van het regeerakkoord, maar benadrukt op korte termijn het belang van het sociaal overleg bij de NMBS. De eerste minister lanceerde na afloop van de ministerraad een oproep tot “wijsheid en verantwoordelijkheid”. Hij betreurde dat de “reizigers, studenten en werknemers” het slachtoffer dreigen te zijn van de aanzegging voor in totaal 120 uren staking volgende maand.

In de Kamer had zijn partijgenote en minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) donderdag verklaard dat ze het regeerakkoord in werking zal laten treden in verband met de gegarandeerde dienstverlening. Dat regeerakkoord voorziet dat de sociale partners de kans krijgen zelf tot een regeling te komen. Als dat niet lukt komt de regering zelf met een regeling.

Recht op werken

“Ik gaf alle kansen aan het sociaal overleg en er is geen akkoord”, aldus Galant. “Als het stakingsrecht respectabel is, dan is het recht op werken en examens afleggen dat ook”.

De premier leek vrijdag geen olie op het vuur te willen gooien. Hij bevestigde weliswaar dat de gegarandeerde dienstverlening een punt is binnen het regeerakkoord, maar onderstreepte “op korte termijn” het lopende sociaal overleg binnen het spoorbedrijf. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content