Premier Michel: 'Ik heb me vergist in N-VA'

21/05/15 om 07:23 - Bijgewerkt om 07:22

Premier Charles Michel (MR) geeft toe dat hij een inschattingsfout maakte toen hij voor de verkiezingen stelde dat 'hij nooit met de N-VA in een regering zou stappen.'

Premier Michel: 'Ik heb me vergist in N-VA'

Charles Michel (MR) © BELGA

Eerste minister Charles Michel (MR) heeft zich voor de verkiezingen van mei 2014 'vergist' toen hij stelde dat hij met de MR nooit in een door de N-VA gedomineerde regering zou stappen en door het nationalisme principieel af te wijzen. Toen hij ontdekte dat de Vlaams-nationalistische partij zich op een sociaaleconomisch programma kan focussen, zonder nog langer te focussen op haar institutionele eisen, besefte hij dat hij een 'inschattingsfout' had gemaakt. Michel zei dat in een lang interview op de RTBF.

Dat de PS en het CDH er na de verkiezingen voor kozen samen centrumlinkse regeringen te vormen op regionaal niveau, kwam voor Michel over als een 'elektroshock.' De beslissing van de twee partijen, die nu federaal in de oppositie zitten, droeg rechtstreeks bij aan Michels keuze om federaal een regering te vormen waar de MR de enige Franstalige partij is.

Volgens Michel was er na de keuze van de PS en het CDH een 'risico op chaos.' (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners