Premier Di Rupo leidt PS naar dieptepunt, N-VA blijft groeien

17/06/13 om 07:15 - Bijgewerkt om 07:14

Onder het premierschap van Elio Di Rupo verliest de PS 9 procent van zijn stemmen in vergelijking met de verkiezingen van 2010. De N-VA groeit 6 procent. Dat blijkt uit de nieuwe peiling van VTM en De Morgen.

Premier Di Rupo leidt PS naar dieptepunt, N-VA blijft groeien

© Belga

Bij de verkiezingen van juni 2010 haalde de PS 37,6 procent van de stemmen. Ze werd daarmee de grootste partij en leverde Elio Di Rupo als eerste minister.

Het premierschap van Di Rupo valt blijkbaar niet zo goed bij zijn achterban. Als het vandaag verkiezingen waren, zou de PS nog 28,7 procent van de stemmen halen, zo blijkt uit de peiling van VTM en De Morgen. Dat is een duik van zo goed als 9 procent.

'In de steek gelaten'

Volgens De Morgen voelt het kiespubliek van de PS zich in de steek gelaten. 'Een belangrijk deel van haar electoraat bevindt zich in de door de crisis zwaar getroffen regio's rond Luik en Charleroi. De verloren stemmen gaan voornamelijk naar de uitgesproken linkse PTB (Franstalige tegenhanger van PVDA+) en andere kleinere partijen. De druk op Di Rupo om een linksere koers te varen, wordt op die manier groot.'

N-VA groeit

Terwijl de PS in Wallonië fors verliest, blijft de N-VA in Vlaanderen winnen. De partij van Bart De Wever haalt in de peiling 35 procent. Dat is 6 procent meer dan bij de verkiezingen in 2010. In vergelijking met een vorig peiling groeit N-VA nog met 1,4 procent.

CD&V blijft op de tweede plaats maar haalt met 15,7% iets minder dan bij de verkiezingen (17,6%). Eenzelfde beeld bij SP.A, dat met bijna 14% net onder de stembusuitslag van 2010 blijft. Open VLD haalt iets meer dan bij de vorige peiling, maar blijft op 13,2%. Vlaams Belang zakt onder de tien procent en Groen blijft steken op 7,7%. Lijst Dedecker haalt niet eens een procent, de PVDA+ stijgt naar meer dan 3%.

De houdbaarheidsdatum van N-VA-voorzitter Bart De Wever lijkt daarmee nog lang niet verstreken. De Wever wil met N-VA na de verkiezingen van 2014 in de federale regering stappen. Uit een peiling van verschillende media bleek eerder dat twee op de drie Vlamingen vindt dat N-VA in de federale regering moet als ze de grootste wordt.

Bart De Wever wil in Vlaamse en federale regering'Ik ben één van de 65 procent Vlamingen die vindt dat de N-VA in de regering moet en wij gaan er inderdaad alles aan doen in 2014 om op alle niveaus de macht te nemen. Wij willen absoluut in de regering gaan, federaal en Vlaams', zei De Wever dit weekend in het VTM Nieuws.

N-VA liet eerder weten dat de partij na de verkiezingen van 2014 eerst een regering wil vormen op Vlaams niveau. De partijen die daarin een coalitie vormen, moeten daarna samen de federale regering onderhandelen. De Wever bevestigt dit nu.

'Het woord is aan de andere partijen of ze met de N-VA een regering willen maken, eerst Vlaams en dan samen federaal'. (EE)

Onze partners