Premier Di Rupo lanceert oproep tot 'constructieve opstelling'

26/09/12 om 21:38 - Bijgewerkt om 21:38

"Iedereen, zowel werkgevers, vakbonden als politici, moet zich constructief opstellen. Karikaturen helpen niet." Zo roept premier Elio Di Rupo op tot een constructieve houding.

Premier Di Rupo lanceert oproep tot 'constructieve opstelling'

© Belga

"Iedereen, zowel werkgevers, vakbonden als politici, moet zich constructief opstellen. Karikaturen helpen niet." Die oproep heeft premier Elio Di Rupo gelanceerd na nieuwe kritiek op het beleid van zijn regering. Hij benadrukt dat de zes partijen van Di Rupo I het "maximum maximorum" gedaan hebben om de economie draaiende te houden.

De regering werd dit weekend onder vuur genomen door CEO Luc Bertrand van investeerder Ackermans & van Haaren. Volgens hem zouden Di Rupo en zijn ministers een ronduit marxistisch beleid voeren. Andere ondernemers onderschreven de uithaal van Bertrand.

Nadat de PS woensdagochtend al fel terugsloeg naar Bertrand en wees op de lage belastingen die zijn bedrijf op de gemaakte winst zou betalen, was het enkele uren later de beurt aan Di Rupo om de realisaties van zijn regering in de verf te zetten. "In moeilijke economische omstandigheden hebben we voor 13 miljard euro moeten saneren", zei Di Rupo in New York, waar hij de Algemene Vergadering van de VN bijwoont.

"De inspanningen aan uitgavenzijde waren dubbel zo groot als aan de kant van de inkomsten, dat is 'jamais vu'. We hebben het maximum maximorum gedaan om de economische machine niet te breken."

Volgens Di Rupo heeft de regering duidelijk goed werk geleverd, dat tonen "objectieve parameters" aan. "Voor de vorming van de regering stond de tienjaarsrente op 5,8 procent, deze ochtend op 2,62 pct.

De spread met Duitsland is drie maal kleiner geworden. Daar profiteert niet alleen de overheid van, maar ook de privésector", zei de premier. Hij wees ook op de economische vooruitzichten. Voor ons land wordt een nulgroei of licht negatieve groei verwacht, maar verschillende andere Europese landen staan er veel slechter voor.

De premier zei wel de bezorgdheid te begrijpen van al wie het in de huidige omstandigheden niet makkelijk heeft. "Maar ik pleit er daarom nadrukkelijk voor constructief te zijn." Niet alleen de werkgevers, ook de bonden en de politiek zelf moeten zich engageren. "Karikaturen helpen niet." (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners