Premier Di Rupo houdt rondje bilaterales om begroting vlot te trekken

15/11/12 om 17:49 - Bijgewerkt om 17:49

Om de begroting voor 2013 te laten sporen, houdt premier Elio Di Rupo een rondje bilaterale contacten.

Premier Di Rupo houdt rondje bilaterales om begroting vlot te trekken

© Belga

Het geplande kernkabinet over de begroting en maatregelen om de economie aan te zwengelen, is geannuleerd. Premier Elio Di Rupo zet wel zijn bilaterale contacten met de vicepremiers voort om de onderhandelingen over de begroting voor 2013 weer vlot te trekken.

De regering werkt nog steeds aan de opmaak van de begroting voor volgend jaar en aan enkele maatregelen om de economie weer aan te zwengelen. Een van de belangrijkste twistpunten draait over het invoeren van een - sociaal gecorrigeerde - indexsprong, dan wel een btw-verhoging of een crisisbelasting. Over geen van de formules kon tot nu toe overeenstemming worden bereikt, ook niet nadat het Planbureau werd gevraagd cijferwerk af te leveren over de gevolgen van de verschillende pistes die op tafel liggen.

'Meer dan een begroting op schema'
Er is nog geen beslissing gevallen over de manier waarop middelen voor een relanceplan moeten worden gevonden. De Europese Commissie gaf de regering onlangs een duwtje in de rug door de economische groei voor volgend jaar op 0,7 procent te ramen. Daardoor kon de regering de cijfers van het monitoringscomité handhaven, waardoor ze op zoek moest gaan naar 3,4 miljard euro om de begroting voor volgend jaar met een tekort van 2,15 procent van het bbp te laten afsluiten.

Zowat alle partijen benadrukken dat de oefening meer moet inhouden dan gewoon een begroting op schema, maar dat er ook iets moet inzitten om de concurrentiekracht van de ondernemingen aan te zwengelen.

Nieuwe onderhandelingspistes
Verschillende partijen stellen ondertussen ook nieuwe pistes voor of combinaties van bestaande voorstellen om de onderhandelingen uit het slop te halen, zo valt te horen. Eén piste is een hervorming van de wet uit 1996 over de competitiviteit van de ondernemingen.

Daarin wordt vastgelegd hoe de loonnorm wordt bepaald. Dat gebeurt momenteel op basis van de verwachte loonevolutie van de komende twee jaar in Duitsland, Frankrijk en Nederland. Maar die schatting zou soms te ruim uitvallen. Het voorstel van de SP.A, zo schrijft De Tijd, houdt daarom in dat de loonnorm zou worden gebaseerd op de evolutie in de voorgaande jaren. (Belga/INM)

Onze partners