Premier Di Rupo en viceministers zoeken verder naar geld voor begroting

© Belga

Premier Di Rupo en zijn viceministers zitten opnieuw allemaal samen om de Belgische begrotingsoefening af te werken. Er zou niet meer gedacht worden aan een indexsprong of btw-verhoging.

Het federale kernkabinet buigt zich sinds opnieuw over de begroting voor volgend jaar en maatregelen om de economie weer aan te zwengelen. Van een indexsprong of btw-verhoging lijkt – alvast voor even – geen sprake meer. Hoeveel geld dan overblijft voor relancebeleid, is nog volop voer voor discussie.

Na een dag van bilateraal overleg tussen premier Elio Di Rupo en zijn vicepremiers, zitten de topministers opnieuw allemaal samen aan tafel. De zoektocht naar geld voor relancemaatregelen gaat

voort, maar in het jongste werk is voorlopig “geen sprake van een indexsprong, wordt niet gewerkt met een heffing en beweegt men niet met de btw”, verduidelijkte begrotingsminister Olivier Chastel (MR) bij aankomst.

Wet op de competitiviteit van ondernemingen

Hoeveel marge er dan nog is voor relance, is nog niet uitgemaakt. Volgens MR-vicepremier Didier Reynders zal het “meer zijn dan 200 miljoen, maar minder dan een miljard”. Of het dan de 400 miljoen zal zijn die her en der te horen valt? “Of meer, als dat mogelijk is”, reageerde hij.

Verschillende partijen kijken intussen naar de wet uit 1996 op de competitiviteit van de ondernemingen. Die zegt dat de loonkosthandicap niet mag stijgen ten opzichte van onze buurlanden, “maar dat is duidelijk mislukt”, onderstreepte Open VLD-vicepremier Alexander De Croo. “In tien jaar tijd is de handicap nog met vijf procent gestegen.” Voor hem moet de regering de handicap “tegen het einde van deze legislatuur significant afbouwen”. “We moeten iets doen opdat dit geen structureel nadeel blijft”, klonk het.

Ook CD&V-collega Steven Vanackere wil kijken “hoe het beter kan”. “Die wet heeft misschien tot 2004 goed gefunctioneerd, maar heeft niet kunnen verhinderen dat de loonkosthandicap nog toenam”, bevestigde hij, zonder zich op een eventuele verstrenging te laten vastpinnen.

Vanackere: ‘Geen mirakeloplossingen’

In de zoektocht naar relance waarschuwde de christendemocraat voorts dat lastenverschuivingen – met dus minder lasten op arbeid – onvermijdelijk andere inkomstenbronnen extra aanspreken. “Er zijn daar geen mirakeloplossingen”, klonk het. Voor Vanackere liggen de ingrediënten in elk geval al enige tijd aan tafel. “Het is aan de ploegleider om een synthese te maken.”

Op de vraag of ook gedacht wordt aan het schrappen van een vakantiedag om de economie te stimuleren, reageerde de CD&V’er nog dat er “echt over alles gepraat wordt” en er “dus nog over veel meer nagedacht wordt”.

Drukke Europese week in het verschiet

Enkele vicepremiers drukten tot slot de hoop uit om dit weekend te landen. Reynders wees zijn collega’s er nog op dat er nadien een “heel drukke Europese week” volgt, waar het over de Europese centen zal gaan. “Het zou beter zijn dat België daar met een afgewerkte begroting zou aanschuiven.” (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content