Preformateur werkt in stilte voort

31/08/10 om 13:44 - Bijgewerkt om 13:44

Elio Di Rupo heeft bilaterale contacten met de zeven partijen die aan het overleg over de staatshervorming deelnemen.

Preformateur Elio Di Rupo (PS) voorzag dinsdag geen 'officiële' vergadering, maar had volgens zijn woordvoerder bilaterale contacten. Woensdag zal dat ook zo zijn. Di Rupo wil er geen commentaar over kwijt, maar benadrukt dat hij contacten heeft met alle zeven partijen die deelnemen aan het overleg over de staatshervorming.

Na de blokkering in de gesprekken over de staatshervorming tijdens de nacht van zaterdag op zondag lijkt alles een beetje stil te liggen. Zondag vroeg de koning aan Di Rupo om verder te werken, maandag gaf de preformateur een persconferentie en ontmoette hij de sociale partners.

Dinsdag stond er officieel niets op de agenda. Bij Ecolo en CDH was sprake van windstilte. Bij de Vlaamse partijen luidde het dat als er contacten zijn, die discreet verlopen.

In de loop van dinsdagnamiddag verklaarde de woordvoerder van Di Rupo dat de preformateur contacten met de partijen afzonderlijk heeft en dat er woensdag ook bilaterale contacten gepland zijn.

Di Rupo riep de partijen maandag op tot redelijkheid en verantwoordelijkheidszin. Maandagavond verklaarde N-VA-voorzitter Bart De Wever nog bereid te zijn tot een compromis.

Maar De Wever wil af van de onderhandelingsformule met zeven partijen en de laatste knelpunten liefst zelf samen met Di Rupo wegwerken.

'De vraag is of partijen met acht of negen zetels dezelfde veto's kunnen stellen die veel grotere partijen kunnen stellen', aldus De Wever. Die verklaring deed bij verschillende kleinere partijen de wenkbrauwen fronsen.

Magnette: met zeven partijen onderhandelen

PS-kopstuk Paul Magnette verklaarde dinsdagavond in een reactie op de vraag van De Wever dat de zeven partijen die onderhandelen over een staatshervorming een compromis moeten proberen te vinden.

'Om een compromis af te sluiten, zijn alle zeven partijen nodig', aldus Magnette in Terzake (Canvas). Volgens hem is er geen plan B en zal van gesprekspartners veranderen niet helpen. 'We blijven optimistisch, er is nu eenmaal geen alternatief'.

Lees meer over:

Onze partners