Preformateur roept op tot discretie

23/07/10 om 13:15 - Bijgewerkt om 13:15

Volgens Elio Di Rupo is het nog te vroeg om te praten over een coalitie.

Preformateur Elio Di Rupo vindt dat het nog te vroeg is om te praten over een coalitie en roept op tot discretie.

Dat liet hij vrijdag weten nadat eerst CDH en daarna SP.A in het openbaar uitspraken hadden gedaan over de regeringsvorming.

In een mededeling benadrukt Di Rupo dat het pas aan het einde van zijn preformatie-opdracht mogelijk zal zijn de verschillende mogelijke coalities aan te duiden.

Hij spreekt over coalities die enerzijds een staatshervorming in een institutionele bestuursdynamiek kunnen doen slagen en anderzijds een legislatuurregering kunnen vormen die in staat is tegen 2015 tot een begroting in evenwicht te komen.

In de huidige fase worden volgens de preformateur alleen ideeën op een gedetailleerde manier geanalyseerd en beginnen de onderhandelingen pas in de formatiefase.

'De preformatiefase heeft tot doel de vaak tegengestelde projecten en voorstellen te begrijpen en zo mogelijk dichter bij elkaar te brengen', aldus Di Rupo.

Intussen roepen hij en ex-informateur Bart De Wever op tot discretie bij alle partijen. Dat is volgens Di Rupo de beste garantie om de formatiefase in de beste omstandigheden aan te vatten.

Lees meer over:

Onze partners