Preformateur Di Rupo start tweede week van opdracht

16/07/10 om 20:54 - Bijgewerkt om 20:54

PS-voorzitter Elio Di Rupo zet vanaf maandag zijn preformatie-opdracht voort.

Preformateur Elio Di Rupo start maandag de tweede week van zijn opdracht. Eind vorige week was er nog geen beslissing gevallen over welke partijen deel zullen uitmaken van de nieuwe federale regering.

PS-voorzitter Di Rupo werd op 8 juli door de koning aangesteld tot preformateur en begon met zijn opdracht op 12 juli. Hij zag de verschillende partijvoorzitters minstens één keer, al dan niet samen met ex-informateur en N-VA-voorzitter Bart De Wever. Vlaams Belang, Lijst Dedecker en de Parti Populaire/Personenpartij kregen echter geen uitnodiging.

Vooral aan Franstalige kant is nog niet duidelijk wie er deel zal uitmaken van de coalitie. Afgelopen vrijdag werd gemeld dat er druk op Ecolo zou worden uitgeoefend om in de regering te stappen.

Volgens Rudy Demotte (PS), minister-president van de Waalse en de Franse gemeenschapsregering, zullen de gewest- en gemeenschapsregeringen op een bepaald moment moeten praten met de federale regering en zou het coherent zijn mochten de regeringen symmetrisch zijn samengesteld.

Demotte sloot een coalitiewissel in zijn regeringen niet uit. 'Ik pleit voor coherente meerderheden', zo luidde het op de RTBF. Volgens sommige bronnen zou de PS ermee hebben gedreigd Ecolo uit de deelstaatregeringen te stoten indien de Franstalige groenen weigeren in de federale regering te stappen.

Di Rupo zet zijn werk maandag voort. Tijdens het weekeinde luidde het bij de PS dat er nog contacten waren met de N-VA. De prefomateur heeft zijn werk tot nu toe in grote discretie verricht.

Onze partners