'Precampagne Vlaams Belang xenofoob en racistisch'

19/07/12 om 19:59 - Bijgewerkt om 19:59

Het Coördinatiecomite van Joodse Organisaties van België (CCOJB) noemt de precampagne van Vlaams Belang ronduit "xenofoob en racistisch".

'Precampagne Vlaams Belang xenofoob en racistisch'

© Vlaams Belang

Het Coördinatiecomite van Joodse Organisaties van België (CCOJB) noemt de precampagne van Vlaams Belang ronduit "xenofoob en racistisch". Volgens de Franstalige koepel van Joodse organisaties kan en moet de partij gestraft worden voor de campagne. In haar precampagne toont het Vlaams Belang foto's van criminelen die "zonder pardon" zouden moeten gestraft worden. Het ging dan om "Malik G., dealer", "Igor S., inbreker" en "Saïd I, overvaller". Een vierde affiche viseert een "Frans V., kinderverkrachter."

Het CCOJB noemt die campagne "xenofoob en racistisch". "Het is een xenofobe campagne want ze bestempelt de misdaad als grotendeels van vreemde origine, en gemakkelijk te identificeren aan de hand van voornamen. Het is een racistische campagne omdat ze de misdaad toeschrijft aan etnische groepen en niet aan individuen", luidt het in een persbericht.

'Ook racistisch ten overstaan van het Vlaamse volk'
Volgens de organisatie is de campagne zelfs "racistisch ten overstaan van het Vlaamse volk", want ze beschuldigt hen van pedofiele neigingen, luidt het. "Bovendien bevestigden de interventies van de diverse partijleiders op het spreekgestoelte van het congres dat deze xenofobe en racistische thema's het wezen van de VB-campagne zullen uitmaken voor de komende gemeenteraadsverkiezingen", aldus de CCOJB.

'Uitspraken bij wet strafbaar'
Volgens de organisatie zijn de betrokken campagne en de uitspraken "bij wet strafbaar". Ze dringt er bij de gerechtelijke en politieke autoriteiten op aan om "de wettelijk voorziene adequate sancties te treffen". (Belga/INM)

Onze partners