Potjesvlees uit Westhoek gaat voor Europese erkenning

(Belga) De “Orde van het Potjesvlees uit de Westhoek” dient een aanvraag in voor Europese erkenning van het “potjesvlees uit de Westhoek”, een traditioneel streekproduct uit West-Vlaanderen. De Orde, een tiental beenhouwers uit de Westhoek die het product artisanaal bereiden, mikt op het Europese label Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Dat heeft het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) bekendgemaakt.

Potjesvlees uit de Westhoek is een vleesbereiding in een gelei, die drie witte vleessoorten bevat: kip, kalf en konijn. De gelei wordt op smaak gebracht met groenten en kruiden en wordt gepresenteerd in glazen bokalen, terrines of als snijvaste blokken. Het potjesvlees wordt in de Westhoek en de aangrenzende kustgemeenten in West-Vlaanderen geproduceerd. “Het potjesvlees uit de Westhoek is onlosmakelijk verbonden met de streek, nergens anders in België wordt dit product door lokale slagers bereid”, meldt de VLAM. “De Westhoek deelt deze traditie wel met het aangrenzende Nord-Pas-de-Calais. Toch zijn er duidelijk verschillen die wijzen op een zeer eigen recept en traditie in de Westhoek.” Een Europees erkenningslabel betekent een erkenning van de kwaliteit en authenticiteit van het product, aldus de VLAM. “Het gaat gepaard met het intellectueel eigendomsrecht. Een Europees label vertaalt zich gewoonlijk ook in een hogere afzet van het product.” Het dossier werd dinsdag overhandigd aan de Vlaamse overheid, die de procedure zal opvolgen. Het Steunpunt Streekproducten van de VLAM begeleidde de Orde bij de samenstelling van het dossier. Het potjesvlees is in Vlaanderen erkend als streekproduct. (MVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content