Portret: Steven Vanackere

Steven Vanackere (CD&V), minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken.

Steven Vanackere, vicepremier en de minister van Financiën in de regering Di Rupo I blijft de sterke man van de CD&V in de regering.

Vanackere is de zoon van Leo Vanacker, die gouverneur was van West-Vlaanderen en ook volksvertegenwoordiger en senator was voor de christendemocraten. Met ook een grootvader die senator en burgemeester was, stamt Steven Vanackere dus uit een politieke familie. Binnen standenpartij CD&V behoort hij tot de ACV-vleugel, de arbeidersbeweging van de christendemocraten.

De politieke loopbaan van Vanackere begon in 1988, toen hij bij de studiedienst (CEPESS) van de toenmalige unitaire partij CVP-PSC aan de slag ging. Daar was hij adviseur van Herman Van Rompuy, toen algemeen voorzitter.

De Brusselaar Steven Vanackere kwam drie jaar later terecht op het kabinet van Brussels minister Jos Chabert. Van 1995 tot 1999 was hij er kabinetschef.

Steven Vanackere behoort tot de top van zijn partij en zit in het politieke bestuur, ook al is hij als Brusselaar geen echt stemmenkanon. Er wordt gezegd dat hij ‘eerste ministermateriaal’ is, en in die zin circuleerde zijn naam als opvolger van Yves Leterme.

Stijlbreuk

Als partijtopper heeft Vanackere-de-minister steeds belangrijke kabinetten onder zijn hoede gehad: van 2007 tot 2008 was hij Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Daarna, tot 2009 zat hij in de federale regering als vicepremier en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven en Institutionele Hervormingen. Sinds 25 november 2009 is hij vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen.

Als minister van Buitenlandse Zaken zorgde hij voor een stijlbreuk met zijn voorganger Karel De Gucht, zeker in verband met Congo. Waar De Gucht striemde commentaar gaf op Joseph Kabila en consoorten, hanteerde Vanackere een rustigere stijl. “Ik ben geen tout-va-bien, iemand die gelooft dat hier alles op wieltjes loopt. Ik ben geen makelaar voor een of andere regering. Wel is de toon waarop je iets zegt van groot belang. Bovendien wil ik dat het goede imago dat de Belgen hier hebben, echt gevaloriseerd wordt. Ik wil normale betrekkingen met Congo, maar ik bedoel dan ook gewoon normale betrekkingen. Zeg zeker niet ‘die man is verliefd op dit land'”, zei hij daarover.

Cruciaal

Voor de christendemocratische ministerverdeling was Vanackere cruciaal: nadat geruchten de ronde deden dat hij het federale niveau zou verlaten voor het West-Vlaamse gouverneurschap, zijn vader achterna, bevestigde hij dat hij zich daarover ‘aan het bezinnen was’. Toen de onderhandelaars aan de laatste etappe van de formatie begonnen, de verdeling van de portefeuilles, viel te horen dat de CD&V erin geslaagd was Vanackere te overtuigen om federaal te blijven.

Nu hij het departement Financiën krijgt, heeft het ACV een stevige positie verworven in de regering Di Rupo I, hoewel die na het Arco-debacle een stevige klap had gekregen. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content