Portret: Melchior Wathelet

06/12/11 om 16:54 - Bijgewerkt om 16:54

Melchior Wathelet (CDH), staatssecretaris van Energie en Mobiliteit & Milieu.

Melchior Wathelet (CDH) is in de nieuwe regering staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken, en voor Staatshervorming, toegevoegd aan de Eerste Minister.

Melchior Wathelet Jr. werd geboren in 1977 in Verviers. Die voornaam draagt de familie al verscheidene generaties mee; ook de oudste zoon van de staatssecretaris kreeg de naam Melchior. Melchior Wathelet sr. was destijds vicepremier, minister van Justitie en Europees rechter.

Wathelet Jr. studeerde rechten in Namen en Louvain-la-Neuve. Later behaalde hij een master in Europees recht aan de Britse universiteit van Southampton. In mei 2003 wordt hij volksvertegenwoordiger. Een jaar later keert zijn partij terug aan de macht op gewest- en gemeenschapsniveau, maar Wathelet blijft op het federale. Hij wordt fractieleider en ondervoorzitter van zijn partij.

Onderhandelingstandem

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 wordt hij verkozen in de gemeenteraad van Verviers. In juni 2007 presenteert hij zich aan de kiezer voor een tweede mandaat in de Kamer; hij wordt verkozen met bijna 30.000 stemmen. Vanaf juli dat jaar vormt hij met CDH-voorzitster Milquet een onderhandelingstandem voor de regeringsvorming.

Zijnnaam wordt dan ook genoemd als minister in de interimregering Verhofstadt III eind 2007, maar vakbondsman Josly Piette wordt uitverkoren.

Asiel en Migratie

In maart 2008 treedt hij dan toch toe tot de federale regering als staatssecretaris voor Begroting en Gezin. In juli van dat jaar komt daar nog Asiel en Migratie bij. In de nieuwe regering Di Rupo I zal hij meewerken aan de uitvoering van de zesde staatshervorming samen met zijn CD&V-ambtgenoot Servais Verherstraeten. (Belga/SD)

Onze partners