Portret: Joëlle Milquet

05/12/11 om 22:48 - Bijgewerkt om 22:48

Joëlle Milquet (CDH), minister van Binnenlandse Zaken

Portret: Joëlle Milquet

© Belga

Milquet werd op 17 februari 1961 geboren in Charleroi. In 1984 haalde ze haar licentie in de rechten aan de UCL, waar ze het tot assistente schopte. Na een periode bij het Hof van Justitie van de
Europese Gemeenschappen ging ze aan de slag bij de PSC-fractie in de Senaat, om nadien adjunct-kabinetschef te worden van minister van Hoger Onderwijs Michel Lebrun. Later bekleedde ze de taak van politiek secretaris van de PSC.

In 1995 werd Milquet senator. Dat jaar treedt ze voor het eerst op de politieke voorgrond. Wanneer Gérard Deprez na veertien jaar het voorzitterschap van de Franstalige christendemocraten voor bekeken houdt, wil hij de fakkel doorgeven aan Milquet, die volgens hem de partij nieuw leven kan inblazen.

De poging loopt met een sisser af. Het is immers Charles-Ferdinand Nothomb die met enkele stemmen verschil de voorzittersverkiezingen wint. Voor Milquet is het wachten tot 1999 om, na een kort intermezzo van Philippe Maystadt, het roer in handen te nemen. Nadat de partij in de oppositie verzeilt, spant Milquet zich in om de partij te verjongen en haar imago te moderniseren. In 2002 volgt de naamswijziging van PSC in cdH. De partij noemt zichzelf niet meer "christelijk", maar "humanistisch".

De ommekeer komt er nog niet in 2003. De verkiezingsuitslag blijft zwak en het cdH moet nog eens vier jaar in de oppositie blijven. De partij krijgt in die periode ook te maken met een vijandig overnamebod van een deel van haar kaderleden door de MR, een episode waarin Richard Fournaux de deur van het cdH achter zich dichttrekt.

Een jaar nadien lukt het dan toch. Na de verkiezingen van 2004 verwijst de PS de Franstalige liberalen naar de oppositie in Wallonië, de Franse gemeenschap en in Brussel, om er in zee te gaan met het cdH. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 wordt Milquet schepen in Brussel-stad.

De verkiezingen van 10 juni 2007 betekenen de terugkeer van het cdH in de federale meerderheid. Milquet treedt nog wat meer op het voorplan. Tijdens de oranje-blauwe onderhandelingen blijkt ze redelijk onwrikbaar, wat haar de bijnaam 'Madame Non' oplevert. Tijdens de onderhandelingen komen ook de spanningen tussen haarzelf en MR-voorzitter Didier Reynders geregeld naar boven.

Wanneer eind 2007 een interim-regering wordt gevormd, treedt gewezen CSC-topman en "wit konijn" Josly Piette voor het cdH toe tot de regering, zij het maar voor enkele maanden. Voor haar eigen
portefeuille, die van Werk en Gelijke Kansen, is het wachten tot de start van de regering Leterme I.

Intussen is Milquet niet langer partijvoorzitster. Sinds afgelopen zomer nam Benoît Lutgen de fakkel van haar over. Niettemin mocht ze voor haar partij de toen nog lopende communautaire onderhandelingen blijven voeren.

Lees meer over:

Onze partners