Portret: Daniel Bacquelaine

10/10/14 om 14:59 - Bijgewerkt om 17:47

Daniel Bacquelaine (MR) is de nieuwe minister van Pensioenen in de regering Michel I. Lees hier zijn portret.

Portret: Daniel Bacquelaine

Daniel Bacquelaine © Belga Image

Daniel Bacquelaine (62 jaar) is burgemeester van Chaudfontaine draait al bijna twintig jaar mee als meesterknecht van de Luikse liberale kopmannen Jean Gol en Didier Reynders. Bacquelaine is al sinds 1999 onafgebroken Kamerfractieleider van eerst de PRL en later de MR. In Vlaanderen is hij vrij onbekend.

Bacquelaine is in Luik geboren als zoon van de procureur des Konings. Tijdens zijn studies geneeskunde engageert hij zich in de liberale studentenbeweging. Na zijn studies wordt hij huisarts in Chaudfontaine, het Luikse kuuroord bekend van het gelijknamige bronwatermerk. Later gaat ook de liberale kopman van die tijd, Jean Gol, in die gemeente wonen. Sinds 1992 is Bacquelaine burgemeester in Chaudfontaine.

In 1994 komt Bacquelaine in de Kamer, als opvolger van Jean Gol, die dan naar het Europees Parlement verhuist. Wanneer vijf jaar later de liberalen mee een paars-groene regering op touw zetten, wordt die andere liberale Luikenaar Didier Reynders minister. Bacquelaine mag Reynders opvolgen als Kamerfractieleider.

Bacquelaine blijft in de schaduw van Reynders en werd tot nu toe nooit minister. Toch wordt hij intern sterk gerespecteerd. In 2011 is de MR intern sterk verdeeld tussen de Reyndersianen en de 'Renaissancegroep' van huidig voorzitter Charles Michel. Bij de voorzittersverkiezingen stelt Bacquelaine zich als Reyndersiaan kandidaat tegen Charles Michel. Michel wint, maar uitdager Bacquelaine krijgt ook 46% van de leden achter zich.

Wanneer Reynders Luik verlaat en naar Brussel verhuist, wordt Bacquelaine de liberale kopman in Luik. Bij de verkiezingen van 25 mei haalde Bacquelaine er de meeste voorkeurstemmen, als ligt zijn populariteit nog een stuk onder die van zijn voorganger Reynders. (Belga)

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van de regering Michel I.

Lees meer over:

Onze partners