Portret: Annemie Turtelboom

Annemie Turtelboom (Open VLD), minister van Justitie.

Annemie Turtelboom mag nu dan wel een van de sterke vrouwen zijn bij de Open VLD, ze begon haar politieke leven bij de christendemocraten, als voorzitter van de Christen Democratische Studenten. Binnen de CVP vormde ze in 2001, samen met Johan Van Hecke en Karel Pinxten, de Nieuwe Christen-Democraten (NCD). Daarmee wilden ze een minder conservatieve koers varen. Dat was althans de officiële uitleg. In de praktijk was een aantal leden van die best heterogene groep of de christen-demcoratie beu (dus lonkte de liberale ideologie), of had men geen zin in oppositie of blijvend lidmaatschap van een tanende partij, en wilde men bij een jongere en sterkere formatie, en liefst in de meerderheid (en dus lonkte de liberale partij).

Als de toenmalige VLD onder impuls van Guy Verhofstadt, in de nasleep van de Dutroux-affaire maar onverdroten verder gezet in de eerste jaren van paars, een verruimingsbeweging inzet, stapt Turtelboom met haar NCD-kompanen Van Hecke en Pinxten, over naar de VLD van Karel De Gucht. Dat proces wordt aardig versneld doordat een verbauwereerde CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck ongewild meeluistert met een openliggende gsm van Van Hecke: die drinkt op dat moment whiskey met De Gucht.

Turtelboom leek toen een van de vele verruimers, maar zij blijkt wel een taaie voorzitter. Voor de VLD is ze vier jaar federaal parlementslid, van 2003 tot 2007. Ze specialiseert zich in Sociale Zaken, Werk en Pensioenen.

10 juni 2007, de VLD is dan Open VLD geworden, trekt ze zonder succes naar de kiezer: ze wordt niet verkozen. Haar snel groeiend prestige, zelfs als voormalig christen-democraat, binnen haar nieuwe partij wordt sterk in de verf gezet doordat ze de bevoegdheid Migratie- en Asielbeleid krijgt in de eerste regering van Yves Leterme. Als die in 2008 overgaat in de regering Van Rompuy blijft ze op die post zitten.

Herman Van Rompuy ruimt een klein jaar later opnieuw baan voor Yves Leterme. In die regering Leterme II verhuist Turtelboom naar Binnenlandse Zaken, waar ze partijgenoot Guido Depadt opvolgt. Melchior Wathelet van het CDH krijgt Asiel en Migratie. Ze krijgt overwegend positieve pers, en ook politieke tegenstander als Louis Tobback zijn over het algemeen erg positief over haar bestuurlijk optreden als minister. Als er kritiek komt, dan over haar kapsel en/of haar te donkere outfit. Het eerste bleef onveranderd, het tweede werd aangepast. Een weinig. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content