Portret: Alexander De Croo

10/10/14 om 11:36 - Bijgewerkt om 13:58

Alexander De Croo (Open VLD) wordt vicepremier en minister van Overheidsbedrijven (zonder NMBS) in de regering Michel I. Lees hier zijn portret.

Portret: Alexander De Croo

Alexander De Croo (Open VLD) © BELGA

Alexander De Croo, die in november 39 wordt, maakte voor de Europese verkiezingen in 2009 de overstap van de bedrijfswereld naar de politiek. In december van dat jaar werd hij verkozen tot nieuwe Open VLD-voorzitter. Zonder ooit een politiek mandaat te hebben bekleed, haalde de zoon van minister van Staat Herman De Croo het toen bij de voorzittersverkiezingen van Marino Keulen en Gwendolyn Rutten - de huidige voorzitter van de Vlaamse liberalen.

Van De Croo zal altijd herinnerd worden dat hij in april 2010 de stekker uit de regering-Leterme trok omdat er geen oplossing in de maak leek voor de kwestie Brussel-Halle-Vilvoorde.

Bij de onderhandelingen na de daaropvolgende federale verkiezingen werden de liberalen eerst buitenspel gezet, maar nadien toch aan boord getild. Uiteindelijk stapten ze zoals bekend in de regering-Di Rupo I. Als mede-architect van het regeerakkoord en het akkoord over de staatshervorming werd aanvankelijk gedacht dat De Croo tot de regering zou toetreden, maar hij deed dat niet. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 was hij lijsttrekker en dus kandidaat-burgemeester in Brakel, maar hij volgde uiteindelijk Vincent Van Quickenborne (die burgemeester van Kortrijk werd, nvdr.) op als minister van Pensioenen en vicepremier in de regering-Di Rupo.

De Croo is handelsingenieur (Solvay Business School) en haalde ook een Master in Business Administration aan de Kellogg School of Management in Chicago. Tot 2006 werkte hij voor The Boston Consulting Group, nadien startte hij met Darts-ip, een bedrijf gespecialiseerd in intellectuele eigendomsrechten. Hij is gehuwd en vader van twee zonen. (KVDA)

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van de regering Michel I.

Lees meer over:

Onze partners