Populaire secundaire scholen moeten verplicht digitaal aanmelden

© iStock

Secundaire scholen met een capaciteitsprobleem moeten vanaf volgend jaar verplicht gebruik maken van een centraal aanmeldingssysteem.

Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist. Er komt ook één inschrijvingsdatum voor heel Vlaanderen.

In het basisonderwijs moeten scholen in één gebied al langer verplicht gebruik maken van hetzelfde inschrijvingssysteem. In het middelbaar duiken echter jaar na jaar kamperende ouders op aan de poort van populaire scholen.

Enkele steden maken al gebruik van een centraal aanmeldingssysteem, maar een oplossing op Vlaams niveau bleef uit. De Vlaamse regering heeft nu beslist dat alle secundaire scholen met een capaciteitsprobleem gebruik moeten maken van een digitale inschrijving.

Kinderen die al broers of zussen hebben op een school of kinderen van personeel krijgen voorrang, maar voor het overige beslist het lot over de felbegeerde inschrijvingen. De veelbesproken dubbele contingentering, die scholen oplegt plaatsen vrij te houden voor kwetsbare leerlingen, wordt niet algemeen verplicht. Dat was vooral voor N-VA een no-go.

Scholen kunnen wel zelf beslissen om tot 20 procent van hun plaatsen vrij te houden voor kwetsbare leerlingen, of net voor niet-kwetsbare leerlingen.

Voor sommige ouders wordt het nieuwe systeem een bittere pil. Wie nu zijn tent een week opslaat aan de poort, kan er immers zeker van zijn dat zijn kind op de uitverkoren school zit. Voortaan zal lottrekking beslissen over de schoolcarrière van zoon of dochter. ‘Een eerlijker systeem voor de verdeling van de plaatsen bestaat niet’, verzekert Crevits. “Het is dit of ‘eerst komt, eerst maalt”.’

Er komt ook één inschrijvingsdatum voor alle Vlaamse scholen. Aanmelden gebeurt in het basisonderwijs vanaf 1 maart 2019, in het secundair onderwijs vanaf 1 april. De inschrijvingen voor het basisonderwijs starten op 6 mei en die voor het secundair op 29 mei. Zo krijgen ouders en leerlingen de tijd om rustig verschillende scholen te bezoeken.

Kamperen verleden tijd?

Oppositiepartij SP.A is niet onverdeeld gelukkig met het akkoord van de Vlaamse regering over het inschrijvingsdecreet. Volgens Vlaams parlementslid en onderwijsspecialiste Caroline Gennez maakt het akkoord geen volledig einde aan het schoolkamperen.

‘Dit compromis rond het inschrijvingsdecreet heeft de verdienste te bestaan. Helaas zal het na vijf jaar gepalaver tussen de meerderheidspartijen pas ingaan in de volgende regeerperiode’, zegt Gennez in een reactie aan Belga.

Gennez betreurt ook dat het geplande aanmeldingsregister niet ingevoerd wordt voor alle scholen. ‘Zolang de regering weigert alle scholen te betrekken in het aanmeldingsregister zal kamperen nog steeds mogelijk zijn. Als alleen de scholen met een bestaand capaciteitstekort verplicht zijn in het digitaal aanmeldingsregister te stappen, sluit je mogelijk kamperen in andere scholen niet uit’, zegt de SP.A-politica.

SP.A pleit daarom naast één inschrijvingsdatum ook voor één centraal register voor alle Vlaamse scholen. Ook over het verdwijnen van de veelbesproken dubbele contingentering (althans in het secundair onderwijs) is SP.A kritisch. ‘Dit voorstel is een politiek compromis waarbij ook het streven naar de sociale mix in het secundair er moet aan geloven. Maar ook daar trekt deze Vlaamse regering zich niks van aan’, aldus Gennez.

Volgens het kabinet-Crevits klopt de bewering van Gennez echter niet. ‘Scholen die niet digitaal aanmelden, moeten de facto iedereen inschrijven. Ofwel heeft een school een capaciteitstekort en is men verplicht digitaal te gaan en heeft het dus per definitie geen zin te kamperen, ofwel zeggen ze dat ze geen tekort hebben en zijn ze verplicht iedereen in te schrijven en is kamperen ook overbodig’, klinkt het. ‘Kamperen is echt volledig zinloos geworden’.

Het kabinet-Crevits wijst er ook op dat scholen langer de tijd krijgen om te beslissen of ze digitaal zullen aanmelden of niet. Vroeger was dat tot 15 september, maar omdat de regeling nu wordt aangepast, krijgen de scholen nu de tijd tot 15 januari. Scholen die de stap zetten, zullen daarbij ook kunnen rekenen op begeleiding en ondersteuning.

Voorrangsregel

Nog volgens het akkoord wordt in Brussel de voorrang voor Nederlandstalige leerlingen in de Nederlandstalige scholen opgetrokken van 55 naar 65 procent.

Oppositiepartijen Groen en SP.A zijn daar niet enthousiast. Ze vrezen dat de diversiteit in de klassen verloren gaat. ‘De Nederlandstalige Brusselse scholen zijn de laatste jaren steeds gemengder geworden. Kansarme en kansrijke kinderen horen samen op school, dat is voor iedereen een verrijking. We willen geen tweeklassensysteem’, stelt Brussels parlementslid voor Groen Elke Van Den Brandt.

Groen vreest ook dat dit onrechtvaardige situaties kan uitlokken voor kinderen die al heel hun leven naar het Nederlandstalige onderwijs gaan, maar niet als Nederlandstalig aanzien worden vanwege de taal van de ouders.

‘Uit heel veel studies blijkt dat het niveau van kinderen die thuis Nederlands spreken niet lijdt onder het feit dat ze met anderstalige kinderen in de klas zitten. Integendeel, die diversiteit kan een rijkdom zijn en is vandaag al een realiteit in de Nederlandstalige scholen. Het is geen goed idee om ze in hokjes op te sluiten’, stelt Jef Van Damme, fractieleider van SP.A in het Brussel Parlement.

Bij N-VA zijn ze wel tevreden met de maatregel en denken ze dat het de kwaliteit van het onderwijs ten goede komt. ‘Ik kan dit enkel toejuichen, in het belang van alle Nederlandstalige gezinnen die een plaatsje zoeken in een Vlaamse school en in het belang van de kwaliteit van ons onderwijs’, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Karl Vanlouwe.

Partner Content