'Poort naar vermogenswinstbelasting is niet gesloten'

16/12/14 om 21:19 - Bijgewerkt om 21:24

Open VLD en CD&V lijken niet op één lijn te zitten wat een vermogenswinstbelasting betreft. Een dag nadat Alexander De Croo stelde dat die er niet komt, liet Servais Verherstraeten verstaan dat 'de poort naar zo'n belasting nog niet gesloten is'.

'Poort naar vermogenswinstbelasting is niet gesloten'

© Image Globe/ERIC LALMAND

'Ik denk niet dat de coalitiepartners de poort naar een vermogenswinstbelasting gesloten hebben.' Dat zei Servais Verherstraeten, fractieleider van CD&V in de Kamer, in Terzake op Canvas.

'De wereld is niet meer dezelfde na LuxLeaks en de verkoop van Omega Pharma', zei Verherstraeten in Terzake. De fractieleider denkt niet dat de coalitiepartners tegen een vermogenswinstbelasting zijn.

'Men uit vooral zorgen', zei hij. 'Als je een vermogenswinstbelasting wil invoeren, moet de uitgangsbasis zijn dat de opbrengsten gebruikt worden voor de economie. Daarnaast moet de werkende middenklasse maximaal worden ontzien. Dit wordt een taksverschuiving en geen verhoging.'

'Druk van buitenaf wordt groter'

De uitspraken van Verherstraeten zijn opmerkelijk. Maandagavond nog zei vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) dat de belasting er niet komt.

'In ons land zitten we niet met een probleem dat de grote inkomens te weinig belastingen betalen, maar wel dat de werkende middenklasse te veel betaalt', zei de vicepremier, die er op wees nog geen enkel voorstel te hebben gezien dat de middenklasse niet raakt.

'Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt', aldus Verherstraeten. 'De druk van buitenaf zal hoe dan ook groter worden, wij geloven dat het kan binnen deze regering.'

De uitspraken van Verherstraeten komen ook niet veel na de oproep van premier Charles Michel (MR) om voorzichtig te communiceren.

De afgelopen dagen verhardde de toon van het debat. N-VA-voorzitter Bart De Wever en Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten haalden uit naar de vakbonden, die op hun beurt dreigen het been stijf te houden als er geen sprake is van een sociaal overleg met inhoud.

Symbooldossier

Ondertussen probeert de regering het sociaal overleg opnieuw op de rails te krijgen, maar het is duidelijk dat de onderhandelingsmarge langs beide kanten niet groot is. Een vermogenswinstbelasting kan een belangrijks symbooldossier worden, maar het is maar zeer de vraag of N-VA en Open VLD die opening willen maken. Beide partijen zijn niet zo sterk met een vakbond verbonden als CD&V, die een nauwe band heeft met het ACV.

Bovendien zou het ook niet de eerste keer zijn dat een deur die eerst op een kier wordt gezet, later weer wordt dichtgegooid. (Belga/JH)

Onze partners