Politiezones over heel België hebben problemen met politieversterking

Het Beursplein: 'Als men over het hoofd ziet dat er een belangrijke voetbalwedstrijd plaatsvindt en als de politie het internet nog niet heeft ontdekt, mag je niet verbaasd zijn dat het misloopt.' © Hatim Kaghat

Lang niet alleen de Brusselse politie ondervindt grote problemen bij rellen of andere grote evenementen, zoals sportwedstrijden en betogingen.

De politiewaakhond Comité P waarschuwt in een nieuw rapport dat politiezones over heel België (grote) problemen hebben om de nodige politieversterking te krijgen, bericht De Tijd donderdag.

Het gaat zo ver dat politiezones categoriek weigeren andere zones te helpen. Sommige politiezones vragen al geen versterking meer aan de federale politie, omdat die vaak niet thuis geeft.

De kritiek op de Brusselse aanpak bij de jongste rellen ging vooral over een gebrek aan coördinatie om versterking te krijgen uit andere politiezones en over de manke communicatie tussen de Brusselse zones. Over heel België beschikt de politie nochtans over ‘directeurs- coördinatoren’ (DirCo’s) die, zoals de naam het zegt, dat moeten coördineren voor de ruim 180 politiezones in ons land.

Maar in een nieuw rapport doet het Comité Puit de doeken hoe dat grondig verkeerd loopt, en zeker niet alleen in Brussel.

Partner Content