Politiezones: 'Drugstesten voor BOB-campagne zijn bijna op'

09/12/15 om 05:10 - Bijgewerkt om 05:09

Grote politiezones als Antwerpen en Hasselt slaan alarm omdat ze te weinig speekseltesten kregen om de BOB-campagne te overbruggen. "Wij kunnen nog hoogstens één weekend op drugs controleren", zegt de korpschef van Hasselt. Terwijl de campagne nog tot eind januari loopt.

Politiezones: 'Drugstesten voor BOB-campagne zijn bijna op'

© BELGA

Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Sinds 2010 kan de politie met een simpele speekseltest controleren of chauffeurs die tekenen van druggebruik vertonen - bloeddoorlopen ogen, verwijde pupillen en verward gedrag - effectief onder invloed zijn van xtc, cannabis, cocaïne of heroïne. Van de 150 testen die twee maanden geleden werden besteld door de politiezone Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek (HaZoDi) werden er door de FOD Justitie maar 75 geleverd. In Antwerpen werden 1.000 speekseltesten besteld en kreeg men er slechts 300.

Volgens woordvoerster Veerle De Vries heeft Antwerpen met eigen budget nog eens 500 stuks gekocht, "maar dat geld kunnen we niet recupereren". Een speekseltest kost 13 euro, terwijl het wettelijke alternatief - een bloedproef - 300 tot 900 euro kost en dus vele malen duurder is voor Justitie.

(Belga/RR)

Onze partners