Luckas Vander Taelen

”Politievoorstel’ van Open VLD zal allochtonen nog minder stimuleren om een diploma te halen’

Luckas Vander Taelen Journalist, historicus en voormalig politicus bij Groen

Het voorstel van Open VLD om allochtonen zonder diploma deeltijds aan te nemen bij de politie, kan op weinig begrip rekenen bij Luckas Vander Taelen. Hij vreest dat eentalige agenten dan de norm zullen worden in Brussel.

Er zijn zo van die voorstellen waar je je van afvraagt waarom de bedenkers ze niet eerst eens getoetst hebben bij vrienden en kennissen, of als dat even kon bij mensen met enige ervaring op het terrein.

Dat gevoel kreeg ik bij het laatste ideetje van de Open VLD : een “flexibel opleidingstraject” voor allochtonen die agent zouden willen worden. “Flexibel” betekent in deze liberale newspeak : geen diploma of kennis van het Nederlands meer vereist! Voor de partij van Gwendolyn Rutten zijn er blijkbaar andere prioriteiten: de politie moet sneller meer gekleurd zijn en er moeten agenten de straat op die Arabisch of Berbers verstaan. En daarvoor moet alles wijken en regels en reglementen opzij geschoven worden.

Die allochtone kandidaten zouden dan eerst administratieve jobs krijgen, binnen een bepaalde tijd hun diploma middelbaar onderwijs kunnen halen en verder zouden ze ook nog verzocht worden om Nederlands te leren.

”Politievoorstel’ van Open VLD zal allochtonen nog minder stimuleren om een diploma te halen’

Dat staat allemaal in het ‘Globale Actieplan tegen Terreur en Radicalisering’ van de Open VLD. Ik hoop van harte dat de andere ideeën van een iets beter niveau zijn. Want dit systeem zou rampzalig zijn: het zal jonge allochtonen nog minder dan nu het geval is stimuleren om hun diploma te halen of om godbetert Nederlands te leren.

Zo pleit de Open VLD eigenlijk voor een dubbele discriminatie: een positieve voor allochtonen, op wie taal en diplomavereisten niet van toepassing zijn; en een negatieve voor allochtonen die wel een diploma moeten kunnen voorleggen en de twee landstalen spreken. Ik ben benieuwd wat de Raad van State daarvan denkt…

Ik was ooit Vlaamse schepen in Vorst en veel bevoegdheden had ik niet. Maar ik heb me steeds verzet tegen de praktijk van het bestuur om eentalige ambtenaren als contractuelen in dienst te nemen. Daarmee werd de verplichting van tweetaligheid handig omzeild. Telkens ik daarover opmerkingen maakte op het college, kreeg ik te horen dat de aangeworven Franstalige ambtenaren er toe werden aangezet om Nederlands te leren. Iedereen wist natuurlijk dat er geen verplichting was met als resultaat dat de meeste contractuelen nooit een vermaledijd woord Nederlands leerden.

Dat ga je dus ook onvermijdelijk bij de politie krijgen als de Open VLD zijn zin krijgt

Ik kreeg onlangs een politie-agente aan mijn deur, die geen woord Nederlands praatte. Dat is nog steeds behoorlijk onwettelijk in het zogenaamd tweetalige Brusselse Gewest, maar ik had als Vlaamse Brusselaar geen andere keuze om me in het Frans uit te drukken. Ik had niet de indruk dat de agente na haar uren ijverig bezig was met de studie van het Nederlands. Ze begreep niets toen ik haar in het Nederlands vroeg om ze mijn taal sprak.

‘Ik ben er zeker van dat deze inbreuk op hard bevochtigen taalreglementen het einde zou betekenen van elke tweetaligheid.’

Met het ideetje van de Open VLD zou dit op korte termijn de regel worden in Brussel: ééntalige agenten. Want ik ben er zeker van dat deze inbreuk op hard bevochtigen taalreglementen het einde zou betekenen van elke tweetaligheid. Een wel heel onverwacht collateraal slachtoffer van de Parijse aanslagen…

Beter zou de Open VLD eisen dat er eindelijk iets gedaan zou worden aan de desastreuze toestand van vele vooral Franstalige Brusselse scholen, waar taalonderwijs nooit een prioriteit geweest is en waar het responsabiliseren van scholieren taboe was. Vorig jaar studeerden 100.000 Belgische scholieren af zonder diploma. Weinig politici hadden daar bedenkingen bij, terwijl dit toch een oorverdovend alarmsignaal zou moeten zijn.

Niet erg, zegt de Open VLD nu aan die Brusselse jeugd die zonder diploma en taalkennis klaagt dat ze geen job vindt. Jarenlang werd de vervoersmaatschappij MIVB als een tewerkstellingsmachine gebruikt; nu is de politie aan de beurt. De gewone Brusselaar die veel belastingen betaalt en in ruil goed opgeleide en welbespraakte agenten verwacht zal er de dupe van zijn. Ik hoop alvast dat ik nooit te maken zal krijgen met het soort positief gediscrimineerde agenten die mijn taal niet spreken. Mijn reactie zal er één zijn van burgerlijke ongehoorzaamheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content