Politievakbonden zullen tweede flitsmarathon boycotten

03/10/14 om 15:42 - Bijgewerkt om 15:42

De politievakbonden zullen de aangekondigde flitsmarathon van 10 oktober boycotten. Ze zijn boos omdat er nog geen oplossing op tafel is gekomen voor de pensioenproblematiek.

Politievakbonden zullen tweede flitsmarathon boycotten

© Belga

De bonden hadden vrijdag een vergadering met vertegenwoordigers van de regering. 'Tegen alle afspraken in is ons daar geen concreet voorstel gedaan', zei Vincent Houssin van VSOA Politie achteraf.

Flitsmarathon

De bonden zullen daarom blijven actievoeren, met als gevolg dat de geplande flitsmarathon in het gedrang komt. 'We zullen de minimumdienstverlening verzorgen, maar wel afstand doen van extra acties', zegt Gert Cockx van NSPV. 'De flitsmarathon zal dus wellicht zeer moeizaam verlopen.'

De tweede flitsmarathon staat gepland op vrijdag 10 oktober, van 6 uur 's morgens tot en met zaterdagochtend 6 uur. Tijdens de eerste editie flitsten de mobiele camera's 15.615 bestuurders en de onbemande camera's langs de Belgische autosnelwegen nog eens 4.599 autobestuurders.

Pensioen

Het stoort de bonden dat er nog geen oplossing op tafel is gekomen voor de pensioenproblematiek. 'Men durfde zelfs vragen wat de vakbond juist wilde', aldus Houssin, die vindt dat de politici met de voeten van de politiemensen spelen. Hij wijst erop dat de 'boetevrije' week nog meer succes heeft dan verwacht. 'Er zijn zelfs hele flitsacties afgezegd', klinkt het.

De politiemensen protesteren omdat hun pensioenleeftijd door een recente uitspraak van het Grondwettelijk Hof omhoog dreigt te gaan. Zo kunnen ze niet meer op 58, maar op 62 jaar met vervroegd pensioen. De bonden vinden echter dat beloftes uit het verleden gerespecteerd moeten worden. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners