Politievakbonden willen niet defileren op nationale feestdag

15/07/15 om 17:18 - Bijgewerkt om 17:18

De politievakbonden hebben minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gevraagd om het traditionele defilé van de politieagenten op de nationale feestdag af te lassen.

Politievakbonden willen niet defileren op nationale feestdag

© Belga

VSOA, NSPV, ACV en ACOD willen de agenten niet blootstellen aan een "onnodig risico". Indien de minister niet ingaat op de vraag, dreigen de bonden de evenementen te verstoren.

"De terroristische dreiging sinds 7 januari is er nog steeds, met name voor onze agenten", aldus Stéphane Deldicque van CSC (ACV). Daarom vroegen de bonden aan de federale politie een risico-analyse. Die resultaten kregen ze woensdag tijdens het Hoog Overlegcomité (preventie en bescherming op het werk bij de politie). "De preventieadviseur gaf een negatief advies" over het defilé en het politiedorp aan het Poelaertplein. Indien die evenementen plaastvinden "zouden volgens hem maatregelen genomen moeten worden", aldus de vakbondsman.

Alain Peeters van NSPV bevestigt. "Naar ons inziens worden er onvoldoende preventiemaatregelen genomen naar het politiepersoneel toe. Met de vier erkende bonden samen, hebben we een negatief advies gegeven."

Acties

De bonden verwachten nu voor het einde van de week een antwoord van minister Jambon, klinkt het. De bonden en politie zijn nu in overleg over de kwestie. De bonden betreuren dat ze het advies nu pas kregen en dat de beslissing om het defilé en politiedorp te organiseren zonder overleg genomen werd.

Ook zegt Deldicque dat de lokale politiezones het negatief advies nog niet gekregen hebben en dus zonder kennis van de risico-analyse op 21 juli collega's naar Brussel zullen sturen. Daarom spoorden de politievakbonden de minister aan tot de afgelasting. Vrijdag wordt bekeken of er acties komen die de feestelijkheden zouden verstoren. Indien ze niet gehoord worden "zou een lopende stakingsaanzegging geheractiveerd worden".

Minister Jambon is nog niet officieel op de hoogte gesteld van de vakbondseis, maar zal die analyseren en de situatie van nabij volgen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners