Politievakbond wil staken na incident met papierlozen

22/09/16 om 10:15 - Bijgewerkt om 10:48

Politievakbond VSOA gaat volgende week een stakingsaanzegging indienen bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Dat gebeurt na een incident waarbij twee agenten van de Ieperse politie opgepakt werden door de Franse politie toen ze enkele illegalen aan de grens wilden afzetten. Volgens Vincent Houssin van VSOA moet er dringend een wettelijk kader komen.

Politievakbond wil staken na incident met papierlozen

© belga

In de nacht van dinsdag op woensdag werden twee agenten onderschept door de France Police National. De politiezone had eerder enkele sans-papiers opgepakt die op weg waren naar Calais, maar per ongeluk in België verzeild raakten. Nadat ze meegenomen werden naar het politiekantoor werd besloten enkele hen af te zetten aan de Franse grens, maar de Belgische combi reed net iets te ver en zette hen uit op Franse grond. De twee agenten werden meegenomen op verdenking van mensensmokkel.

Politievakbond VSOA is niet te spreken over de affaire. 'De gouverneur en de korpschef minimaliseren het voorval, maar die collega's hebben toch wel even diep in de problemen gezeten,' zegt VSOA-ondervoorzitter Vincent Houssin aan Knack. 'Ik denk niet dat er nu nog veel collega's geneigd zullen zijn vluchtelingen af te zetten aan de grens.'

Het juridische kader moet dringend worden aangepast volgens Houssin. 'Er zijn duidelijke oplossingen nodig voor deze problematiek. We dienen volgende week een stakingsaanzegging in. We gaan daarbij ook drie concrete voorstellen afleveren aandienen.' Hoe lang de staking moet duren, zal pas duidelijk zijn na onderhandelingen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

'Grensovergang is onduidelijk'

Hoofdcommissaris Georges Aeck zegt niet op de hoogte te zijn van de stakingsaanzegging.' Ook wij willen duidelijkheid over het juridische kader. Het is jammer, want we hebben goede contacten en voeren vaak samen patrouilles uit. Het enige dat men ons kan verwijten is dat we te sociaal zijn geweest door sans-papiers terug te brengen naar Frankrijk.' Volgens Aeck was het niet de bedoeling om tot in Frankrijk te rijden. 'Maar de grens in de Nieuwkerkestraat is bijzonder onduidelijk. Er staat geen enkel bord.'

(Belga/SK)

Onze partners