Politievakbond wil maatregelen van Jambon: 'Is het normaal te besparen op veiligheid?'

12/01/15 om 16:43 - Bijgewerkt om 16:43

Politievakbond NSVP wil dat minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) duidelijker communiceert en het veiligheidsniveau verhoogt. 'Politieagenten maken zich terecht zorgen'

Politievakbond wil maatregelen van Jambon: 'Is het normaal te besparen op veiligheid?'

Jan Jambon © Belga

Terreurdreiging : "De Belgische politieagenten maken zich zorgen over hun veiligheid"

Na de terreuraanslag op Charlie Hebdo die Frankrijk de afgelopen dagen in rouw onderdompelde, maken de Belgische politieagenten zich zorgen over hun veiligheid. Jérôme Aoust, nationaal secretaris van de politievakbond NSVP, vraagt zich af waarom minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) het dreigingsniveau in ons land niet heeft verhoogd.

Maandag meldden de kranten La Dernière Heure en Het Laatste Nieuws dat de Belgische politieagenten voor hun veiligheid vrezen en dat velen onder hen hun Facebookprofiel afschermen. Bepaalde sociale media maken immers gewag van doodsbedreigingen van de Islamitische Staat (IS) tegen Belgische politieagenten en hun gezinnen.

Volgens nationaal secretaris van de politievakbond NSVP Jérôme Aoust is de terreurdreiging reëel in België en is de bezorgdheid van de politieagenten gegrond. "De terreurdreiging wordt ernstig genomen door de politieagenten die ons contacteren om hun ongerustheid te uiten" verklaarde hij aan onze zustersite Levif.be. "Ze zijn bezorgd om de afwezigheid van communicatie en interne richtlijnen".

Altijd wapen en kogelvrije vest

Jérôme Aoust wenst dat er minstens één voorzorgsmaatregel in acht wordt genomen, namelijk dat alle politieagenten verplicht worden op elk moment een veiligheidsuitrusting (een kogelvrije vest) en hun dienstwapen te dragen. Hij pleit ook voor bewaking van de politiegebouwen.

Die maatregelen zou de agenten geruststellen en ook de budgettaire impact beperken. Volgens Aoust is dat trouwens misschien de reden waarom de minister van Binnenlandse Zaken het dreigingsniveau in België niet verhoogd heeft. "Is het normaal om te besparen op veiligheid?" vraagt hij zich af.

"De politie stelt zich terecht vragen over de terreurdreiging in België. Die is duidelijk aanwezig en niet te verwaarlozen. Dat soort problemen breiden zich vaak uit als een olievlek".

Lees meer over:

Onze partners